Hlavní obsah

Lidem přibližuje zdravější potraviny a vegetariánskou kuchyni. Začalo to víkendovým pečením rodině

Po rodičovské plánovala vrátit se do práce v marketingu, nakonec ale skončila zcela dobrovolně u plotny. Její recepty necílí na široké publikum, ale především na lidi, kteří více přemýšlí nad zdravým stravováním. Pozvání do mateřského podcastu přijala dvojnásobná máma, blogerka a autorka kuchařek Lucie Nováková.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Lucie Nováková.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Když matkám chybí vlastní realizace (6:09)
  • O vydávání samonákladem (20:00)
  • Jak se tvoří recepty s dětmi? (32:00)

Do letního dílu natočeného v jednom z pražských parků jsem si pozvala Lucii alias Buchtu v troubě. Ta se věnuje vaření ze surovin, jako jsou jáhly a luštěniny, aby je více přiblížila lidem. Na podzim minulého roku vydala vlastní kuchařku, kterou dávala dohromady po volných chvílích, recepty a jídla do ní tvořila klidně i v brzkých ranních hodinách. Své gastronomické dobrodružství sdílí s téměř padesáti tisíci sledujícími na instagramu. Vše od receptů až po fotografie si připravuje sama.

Svou zkušenost s mateřstvím Lucka vnímá jako silný impulz pro profesní změnu, ačkoli v původním plánu to nebylo, ze začátku mateřství ještě setrvávala ve své původní profesi. Mezi prací a péčí o děti jí ale chyběla vlastní realizace a kreativní činnost. Hledala tedy možnost, jak sladit osobní růst s rolí matky dvou malých dětí.

„V jednu chvíli jsem měla doma, dá se říct, dvě mimina a ještě jsme řešili velké problémy se spánkem u mladší dcery,“ vzpomíná Lucka na první roky s dětmi. I přes náročný start se však postupně začala věnovat svým zálibám, jako je právě psaní blogu zaměřeného na jídlo, které jí poskytlo patřičný prostor pro kreativitu.

Na rodičovské se vydala po stopách barefoot obuvi. Česko je v tom velmoc, říká

Dítě a rodina

„Původně jsem si myslela, že vydám jednu kuchařku a na podzim se vrátím do práce. Postupem času jsem začala zjišťovat, že to není úplně tak jednoduché. Prostě jsem si myslela, že ráno děti hodím do školky, pak půjdu do práce a odpoledne je vyzvednu a tak nějak to bude fungovat. Ale zjistila jsem, že nám to tak vůbec nefunguje,“ uvádí Lucie v rozhovoru.

Nový úhel pohledu

„Každá máma asi ví, kolik úsilí stojí už jenom to ráno, než vyjdete s dítětem do instituce. A v tuhle chvíli já strašně moc svého mentálního úsilí vyčerpám nebo dám dětem. Tudíž už pak nemám velké nasazení v práci. Zvlášť pokud mě třeba práce tolik nenaplňuje a není tam kolektiv, jaký bych aktuálně kolem sebe potřebovala. A tak jsem začala přemýšlet, že když má první kuchařka tak hezkou odezvu, mohla bych se tím zkusit živit,“ vypráví dál Lucka v podcastu, jak se posunulo její vnímání hodnot na rodičovské.

Foto: archiv Lucie Novákové

Vše začalo víkendovým domácím pečením.

Lucie se zaměřuje především na jednoduché vegetariánské recepty a pracuje s běžně dostupnými a výživnými surovinami, které prezentuje přístupnou formou. „Existují různé vařicí profily, co jsou zaměřené na tu tradičnější českou kuchyni. A rozhodně jsou třeba úspěšnější nebo sledovanost je tam zkrátka větší, než co já utáhnu na pohance nebo na červené řepě. My sami nejsme 100% vegetariáni, jíme maso i kvůli dětem, vařím maso a zařazuju ryby. Nicméně si myslím, že lidi dnes nad jídlem už víc přemýšlí a zároveň hledají inspiraci, jak vařit, aby jim to chutnalo a aby to bylo i výživné,“ vysvětluje Lucie.

Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Dítě a rodina

Své kuchařky si vydává samonákladem, a to z mnoha důvodů. Jedním je samozřejmě možnost se uživit, dalšími jsou například naprostá svoboda ve vizuální stránce a osobnější přístup k nakupujícím. První kuchařku si tak nechala vytisknout a dovézt do svého bytu. Celých 1600 knížek pak za občasné pomoci dvou malých pomocnic balila a distribuovala. Neobešlo se to bez nutných kompromisů.

„Při balení kuchařek mají děti potřebu pomáhat. Takže je nechávám na krabičky lepit samolepky s logem. Bylo by samozřejmě hezké, kdyby byly zarovnané vpravo nahoře a správně otočené, ale nejsou. Je to tím takové autentičtější. Takže doufám, že to někdo ocení. Zatím to jinak nejde. Na perfekcionismus teď není prostor,“ směje se Lucka na závěr našeho rozhovoru, kterým by chtěla dodat odvahu dalším matkám, které cítí potřebu najít cestu pro vlastní realizaci.

Ve své předchozí profesi Lucie získala cenné zkušenosti v marketingové a grafické agentuře, zároveň je vystudovaná češtinářka. K tvorbě na sítě tak měla již potřebné základy nasbírané. Přesto se vše stalo zcela neplánovaně. Mateřství jí otočilo život o 180 stupňů a dodnes hledá ve svých dnech nutnou rovnováhu. Kromě práce, která ji naplňuje, se věnuje také józe, běhání a samozřejmě vaření s dětmi.

Celý rozhovor s Lucií si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám