Hlavní obsah

Kritizujete oblečení svých dospívajících dětí? Zkuste jinou cestu k dohodě

Dospívající a jejich rodiče se zásadně neshodnou na mnoha věcech, od omezení vycházek, výše kapesného či oblečení, které nosí. Posledně zmíněný důvod často vede ke konfliktům, a to především v okamžiku, kdy estetika a vkus teenagera odhaluje víc, než by si rodiče přáli. Jak se k této problematice jako rodič postavit? Kritika není ideální cestou.

Foto: Profimedia.cz

Oblečení může být pro dospívající formou sebevyjádření

Článek

Rodiče mají pocit, že se jejich děti oblékají vyzývavě, že za módu příliš utrácejí a že je stejně negativně vnímá i jejich okolí. Svými poznámkami se tak snaží chránit jejich reputaci a zároveň je ochraňovat i před šikanou a jinou formou násilí.

Podle odborníků to ale mnoho rodičů řeší špatně. Místo aby se se svými dětmi dokázali otevřeně bavit na téma oblékání, obvykle je hned kritizují, odsuzují a v horším případě jim i zakazují v určitém oblečení chodit ven.

„Lepší je vést otevřený dialog o stylu, o tom, co a proč je vhodné nosit do jaké společnosti. Neprosazovat si své názory, poslouchat i druhou stranu – tedy teenagera. Můžete se zeptat, proč to či ono chce vaše dítě nosit, případně co chce vyjádřit svým outfitem,“ doporučuje pro HuffPost terapeut Rudy Hernandez.

Moje dítě si ubližuje. Co s tím

Dítě a rodina

Zajisté existuje mnoho důvodů, proč dospívající chtějí nosit to konkrétní oblečení, přitom vůbec nemusí jít o poutání sexuální či jiné pozornosti, čehož se lidé nejvíce obávají.

„Oblečení může být pro dospívající formou sebevyjádření, které jim umožňuje prozkoumat svou identitu a individualitu,“ upozorňuje terapeutka Caroline Fenkelová.

Správně zvolené oblečení bez komentářů rodičů zvyšuje sebevědomí, dospívající se v něm cítí pohodlně a přitažlivě.

„Jde i o to, že některé oblečení může navíc vést k přijetí mezi vrstevníky. Děti tak snáze zapadnou do své sociální skupiny,“ dodává Fenkelová.

Chránit ano, ale ne zakazovat

Pokud dáte dítěti najevo, že se svými komentáři snažíte chránit jeho integritu, může být vnímavější k tomu, co říkáte.

„Vysvětlete mu, že se jej nesnažíte ovládat, ale chránit. A buďte upřímní. Klidně přiznejte, že neumíte přijmout, že se obléká najednou tak dospěle… I to prolomí ledy v komunikaci mezi vámi,“ radí odbornice.

Děti dospívají ve složité době. Jsou pronásledovány online, osobně sledovány a manipulovány na globální úrovni… I když oblečení není samo o sobě zodpovědné, může hrát roli při přitahování nežádoucí pozornosti. I proto nelze úplně výběr oblečení u dětí ignorovat.

Nicméně nečekejte, že dospívající okamžitě budou souhlasit s tím, co jim říkáte. Teenageři rádi posouvají hranice dialogu a chtějí něco dokázat, takže souhlasit s vámi okamžitě nebudou. Mohou ale začít o tom všem přemýšlet a usoudit, že nejde jen o rodičovskou represi.

Doporučení pro rodiče:

  • Debaty na toto téma by měly probíhat za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti vašich či jejich kamarádů.
  • Všechny výhrady si sdělte mezi čtyřma očima. Přidejte i obavy, které jistě cítíte, když se vaše dcera chce vydat do společnosti v topu, který vypadá jako podprsenka.
  • Nekomentujte veřejně ani ležérní styl, třebaže si představujete, že místo kapsáčů a volného trička by vaše dcera měla nosit šaty a lodičky.
  • Nestavte se nikdy, ani v soukromí, tvrdě proti tomu, co vaše dítě nosí. To by mohlo přinést vzpouru mimo domov. Proto zkuste raději kompromis.
  • Poproste vaše dítě, aby model, se kterým nejvíc nesouhlasíte, nosilo jen výjimečně. Případně dohodněte alternativy. Těmi můžou být cyklistické šortky pod minisukní, bandeau podprsenka pod košilí s hlubokým výstřihem. Případně trvejte na tom, že společně vyberete vhodné outfity do školy, na rodinnou návštěvu a další příležitosti, při schvalování víkendových a domácích oděvů buďte shovívavější.

Deprese a úzkosti jsou u českých dětí na vzestupu, svůj podíl na tom mají i technologie

Dítě a rodina

Krémy proti vráskám používají i dospívající, řídí se radami ze sociálních sítí

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám