Hlavní obsah

Ještě než zazvoní aneb Co by si rádi učitelé, žáci i kuchařky navzájem vzkázali

V září studenti stejně jako učitelský sbor či kuchařky z jídelen vyrazí po dlouhých týdnech do školy. Co by ještě předtím rádi jeden druhému vzkázali?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hana Brychtová, ředitelka Základní školy a Mateřské školy Deštné v Orlických horách

Foto: Archiv Hany Brychtové

Hana Brychtová

Všem rodičům přeji pevné nervy, a to jak s jejich ratolestmi, tak s námi učiteli. I my jsme jenom lidé a vše je o domluvě. Rodiče prvňáčků, prosím, zkuste se zbytečně nestresovat, pokud vašemu dítěti hned nepůjde vše tak, jak jste si představovali. Nehodnoťte situaci po měsíci či dvou a zbytečně na dítě nevytvářejte tlak. Rodiče deváťáků, máte před sebou důležitá rozhodnutí a kroky, ale důvěřujte času, který jste věnovali výběru školy. A jako trojnásobná máma všem rodičům připomínám – když nejde o život, jde o …

Děti, máte před sebou dalších krásných deset měsíců. Určitě jste si teď odpočinuly a těšíte se opět na své kamarády. Přeji vám, ať vykročíte tou správnou (u nás vždy levou) nohou, a jak mi říkali rodiče: „Jak se uvedete na začátku, půjde to pak i dále.“ Počítejte ve škole s pozvolným rozjezdem, ale zároveň vězte, že mít školu na háku není úplně ten nejlepší přístup. A když vám ve škole povolíme mobilní telefony, berte to jako vstřícný krok, s nímž souvisí pravidla, která respektujte.

Učitelé, i vám přeji pevné nervy. Dělejte svoji práci s láskou a citem a dětem vytvořte takové prostředí, v němž byste se sami chtěli učit. Osobně dodnes ráda vzpomínám na učitele, kteří si dokázali vytvořit respekt, ale zároveň s námi dětmi jednali kamarádsky.

Ředitelé malých škol, stejných jako ta naše, obrňte se velkou trpělivostí a nevzdávejte se, prosím, svých cílů i přes věčný tlak kvůli nedostatku financí.

Domácí úkoly na prázdniny? Nepomůže to dětem ani učiteli

Věda a školy

Petr Klíma, šéfkuchař školní jídelny v ZŠ Hanspaulka v Praze 6 a autor veganských kuchařek

Foto: Archiv Petra Klímy

Petr Klíma

Milé děti, možná ne všechny víte, že jsme to my, personál školní kuchyně, vedoucí, kuchařky, kuchaři a také uklízečky, kteří jsou tu jen pro vás a pro blaho vašich prázdných bříšek.

Proto vás prosíme, važte si naší usilovné píle, ochutnávejte nová a pestrá jídla. Snažte se také co nejméně plýtvat naservírovanými pokrmy a dělejte nám tak radost, ať víme, že tu nejsme zbytečně. Také si važte peněz, které rodiče vynaloží na to, abyste denně měly teplé jídlo na talíři. Víte, mnoho dětí na světě takový komfort ve školách vůbec nemá a daly by za to cokoliv.

Věřte, že se na vás vždycky těšíme, a i váš úsměv či pochvala jsou pro nás motorem, který nás v hektickém školním roce táhne dál. Častokrát se pro vás snažíme vymýšlet nová a zdravá jídla, ve kterých je mnoho výživných surovin. Dejte jim šanci, ochutnejte je a pak nám povězte, co vám chutnalo a co ne. Právě komunikace je základ úspěchu. Všem přeji krásný, úspěšný a hlavně chutný nový školní rok 24/25.

Zpátky do lavic: Pohodlné a stylové oblečení do školy

Móda a kosmetika

Martin, žák začínající 8. třídu

Foto: Archiv Martina

Martin

Pane řediteli, jako žák neznám školní plán, jak nás učit, ani nějaké „zákony“ v učení, ale říkám si, jestli se budeme učit o finanční gramotnosti. Dobrá práce s penězi je rozhodně v životě jedna z nejdůležitějších věcí. Člověk může mít klidně sto milionů, ale když nebude finančně gramotný, tak může skončit na ulici. Do mysli všem nevidím, ale říkám si, že pokud bychom se tomuto tématu věnovali na několika hodinách občanky, jako jsme měli třeba hodiny určené pouze na sexuální výchovu, tak by to žáky mohlo bavit. Co by mohlo zájmu pomoci, jsou mobilní nebo deskové hry. Jestli můj nápad využijete, je na vás, pane řediteli a vlastně celá učitelská rado.

Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí

Foto: Archiv Soni Petráškové

Soňa Petrášková

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, na základě našich zkušeností z Linky bezpečí bych vám chtěla dát pár tipů, které mohou dětem i vám ulehčit nový školní rok. Děti, které se ocitnou v těžké situaci, často nenajdou odvahu mluvit o svých problémech přímo. Může se jednat o šikanu, rodinné problémy nebo třeba úzkosti. Buďte proto, prosím, všímaví k jejich chování. Změny nálad, zhoršený prospěch, ztráta zájmu o školu či spolužáky – to vše může signalizovat, že něco není v pořádku.

Děti by také měly vědět, že se na vás mohou kdykoliv obrátit s čímkoliv, co je trápí. Vytvořte proto ve třídě atmosféru, kde budou moci bezpečně vyjádřit své pocity a názory a kde se nebudou bát požádat o pomoc. Naše Linka bezpečí je pro děti nonstop, zdarma na telefonním čísle 116 111, www.linkabezpeci.cz. Vím, že práce s dětmi je často velmi náročná a vyčerpávající. Proto bych vás chtěla povzbudit, abyste nezapomínali ani na vlastní odpočinek a duševní pohodu. I vám je k dispozici naše Rodičovská linka 606 021 021, www.rodicovskalinka.cz. Děkuji za vaši práci a za to, jak se staráte o naše děti. Vaše role je v jejich životě nezastupitelná a osobně si nesmírně vážím toho, co pro ně děláte.

Kreativní moc nejsme, hodnotí sami sebe čeští žáci. Dusí je školy

Domácí

Daniela Krátká, češtinářka z České lesnické akademie v Trutnově a vítězka Zlatého a Dětského Ámose 2023

Foto: Archiv Daniely Krátké

Daniela Krátká

Milí rodiče, ráda bych s vámi sdílela krátké zamyšlení. „Za chvilku ti to zase začíná, co?“ „Těšíš se už do školy?“ Tyto a podobné otázky pravděpodobně zaslechl v posledních dnech leckterý žák. Jakou odpovědí však zájem druhé strany uspokojit, či ještě lépe na dlouho umlčet, nemusí spolehlivě vědět. Osobně začátek školního roku vnímám jako skvělou příležitost položit do pléna i účelnější typ otázek, které mohou dotazovaným napomoci rozvíjet sebereflexi či plánování nadcházejícího školního roku.

Třeba: „Co bys chtěl/a letos dělat ve škole jinak a co ti skvěle funguje?“ „Jaké období pro tebe bylo nejnáročnější?“ „Co (by) ti pomohlo?“ „Na jaké školní akce se letos nejvíc těšíš?“ Uznávám, že z pozice rodiče může být kladení takových otázek poměrně odvážným počinem, zvláště koncem srpna. Pro vedení školáka k reflexi vlastní činnosti a pro spoluúčast na jeho procesu vzdělávání však takový risk podle mě za to stojí. Přeji všem odvážným rodičům hodně štěstí a trpělivosti!

Jak nastartovat hlavu po prázdninách

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám