Hlavní obsah

Jak se otec může podepsat na vztazích svých dcer

Některé dívky mají to štěstí, že mají se svými otci moc hezký vztah. Jejich tátové jsou spolehliví, důslední, stabilní, lze se na ně spolehnout, mluvit s nimi a cítit z nich pocit bezpečí. Jiné ale takové štěstí nemají, jejich tátové jsou nestabilní, nezodpovědní, chladní, se sklony k závislostem, nelze se na ně spolehnout, natož se na něčem domluvit apod. Ať už je tomu jakkoliv, vztah otce a dcery je jedinečný a málokdo si uvědomuje, do jaké míry dokáže ovlivnit budoucnost samotné dívky.

Foto: Profimedia.cz

Některé dívky mají to štěstí, že mají se svými otci moc hezký vztah.

Článek

Podívejte se s námi, jak moc v pozitivním i negativním duchu dokáže budoucnost dívky ovlivnit vztah s jejím otcem.

1. Podporující a přítomný otec je zásadní pro vytváření zdravých vazeb ve vztazích v dospělosti

Vidět otcovu přítomnost, vstřícnost pomáhá dívkám dozvědět se, jak moc je ve vztahu potřeba podpora, důvěra a blízkost. A nejde jen o jeho vztah k dětem, ale gró vytváří i vztah otce s jejich matkou.

Podle odborníků nicméně není ani dobře, když to otec se svou láskou k dětem přehání. Když z nich činí středobod svého života a dává jim dokonce přednost i před svou ženou.

2. Fyzická nepřítomnost otce způsobuje velkou bolest i problémy

Když otec není přítomen, bez ohledu na důvod jeho nepřítomnosti, je to něco, co ženám v jejich životě velmi ublíží. Ženy, které vyrůstaly s fyzicky nepřítomným otcem, ať už to bylo způsobeno rozvodem, opuštěním, nemocí, uvězněním nebo něčím jiným, mohou být méně důvěřivé k ostatním, být nejisté ve svých očekáváních, jež mají vůči svým potencionálním partnerům.

Jak se nepřítomný otec v dětství podepisuje na našem mozku

Dítě a rodina

„Je těžké vědět, co je přijatelné a co nepřijatelné zacházení ze strany muže, když jste to nezažily u svého otce. Zejména v případech úmyslného opuštění může v ženě zůstat hluboce zakořeněný strach, zda je či není pro druhého ,dost dobrá´,“ vysvětluje psychoterapeutka Marni Feuermanová.

3. Citová nepřítomnost otce také bolí

Pokud je otec citově nedostupný, pak i když se s ním dívka vídá, ubližuje jí to po emocionální stránce. „Ženy, které vyrůstaly s citově nedostupným otcem, si často vybírají i citově nedostupné partnery. Ve svých vztazích mají tendenci se cítit méně bezpečně a více nespokojeně,“ upozorňuje Feuermanová.

Otcova emocionální nepřítomnost může pramenit např. z jeho užívání návykových látek, vyhýbání se připoutanosti, z workoholismu či jiných důvodů. Například narcistický otec bude mít problémový vztah se svou dcerou už pro svou sebestřednost, hyperkritickou povahu a nedostatek empatie.

4. Problematické chování otce k matce

To, co pozoruje dívka ve vztahu svých rodičů, jí pomáhá zjistit, co by sama ve vztahu nikdy nechtěla prožívat a zároveň jak by si nepřála, aby s ní bylo zacházeno. Je tak nasnadě, že i ve své budoucnosti nebude chtít opakovat chyby svých rodičů.

Bohužel všechny ty negativní interakce mezi rodiči, pozorování emočního nebo fyzického týrání, afér, finančních zrad a podobných věcí v dětství může u dívek způsobit, že budou mít problém důvěřovat svým partnerům.

5. Otevřená komunikace otce s dcerou o lásce a intimitě

Většina otců má tendenci se svými dcerami o těchto tématech nediskutovat. Přitom tátové, kteří se nebojí se svými dcerami upřímně a slušně mluvit o randění, lásce a oddanosti, jim mohou dodat patřičnou dávku sebejistoty a laskavosti, z níž mohou po celý život těžit značné výhody.

Například studie z roku 2010 zjistila, že otcovská vstřícnost dokáže dívkám dodat na sebehodnotě a snáze pak dokážou i odmítnout nechtěnou intimitu. Další studie z roku 2016 zase potvrdila, že větší zapojení otce v tomto ohledu je spojeno i se zdravějším intimním chováním dívek.

6. Otce nezměníte, ale svůj život ano

Negativní zkušenosti, jako emocionálně nebo fyzicky nepřítomný otec, vás často přinutí k opakování historie, a to často i v okamžiku, kdy se budete snažit tuto historii přepsat. Je tedy velká pravděpodobnost, že si budete vybírat podobné typy mužů, protože vás k tomu povede vaše podvědomí, jelikož může i negativní věci vnímat jako „normální“. Díky tomu se pravděpodobně ocitnete v začarovaném kruhu, neboť i přes váš úmysl věci měnit nikdy nic nezměníte.

Abyste ve svých vztazích včas rozpoznali negativní vzorce a bloky, musíte si nejprve zavzpomínat na své zkušenosti ze vztahů a fungování rodiny v dětství.

„Častou chybou žen je, že se z pohledu svých problémů mnohem více soustředí na své matky a vůbec si neuvědomují, že na jejich vztazích se podepisují mnohem více zkušenosti s jejich otci,“ uzavírá odbornice.

První zrádce byl můj otec

Móda a kosmetika

Manuál pro otce dospívajících dcer

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám