Hlavní obsah

Handicapovaní studenti mohou získat od nadace studijní stipendium

Až čtyři tisíce měsíčně mohou v rámci studijního stipendia dostat od Konta Bariéry středoškoláci a vysokoškoláci se zdravotním postižením. A to v dalším školním nebo akademickém roce. Žádosti je třeba podat do konce srpna.

Foto: Milan Havlík, Konto Bariéry, Novinky

Stipendium už několikátým rokem čerpá například 22letá Bára Sedláčková.

Článek

Peníze nejsou vázané na studijní výsledky, ale slouží především jako sociální podpora, která pomáhá handicapovaným studentům hradit část nákladů spojených se studiem.

„Stipendium Bariéry patří k nejstarším projektům nadace. Podpora je výjimečná v tom, že si o využití peněz rozhoduje každý student sám. Někdo stipendium použije na zaplacení asistenta, jiný například na dopravu,“ řekla ředitelka Nadace Charty 77 a Konta Bariéry Jolana Voldánová.

Zrušení letního tábora si lze pojistit, zahrne to i úrazy dětí

Finance

Mezi studenty, kteří obdrželi stipendium letos, je i 22letá Barbora Sedláčková, která studuje Sociální a charitativní práci na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Kvůli svému onemocnění nemůže ovládat ruce ani nohy, spolehnout se může jen na svoji hlavu. Píše a kreslí ústy, svůj styl pojmenovala Pusopis a své obrazy dokonce vystavuje.

„Stipendium využívám několikátý rokem. A pomohlo mi ke studiu ve více směrech. Nejvíce k nákupu notebooku, který mi usnadňuje práci při studiu,“ řekla Novinkám. „Obor, který studuji, se věnuje hlavně sociální práci, které bych se chtěla věnovat i do budoucna. Hlavně z důvodu toho, že zažívám i problémy, které potkávají handicapované osoby,“ dodala.

Přihláška a podrobné informace pro uchazeče o stipendium včetně kontaktních údajů jsou na webových stránkách Konta Bariéry. O přiznání finanční podpory a její výši rozhoduje u každé žádosti individuálně Rada Konta.

Pro školní, respektive akademický rok 2024/2025, vyhlašuje Konto Bariéry už 26. ročník projektu. V tom dosavadním získalo Stipendium Bariéry 59 studentů na středních a vysokých školách. Rozdělila přitom 1,38 milionu korun, které šly z výnosů aukčních salonů výtvarníků. V jejich rámci stovky umělců darují Kontu Bariéry svá díla, která pak nadace draží ve prospěch studentů s handicapem.

Koruny, nebo eura? Placení kartou v zahraničí se může prodražit

Finance
Související témata:
Konto Bariéry

Výběr článků

Načítám