Hlavní obsah

Duševní zdraví dětí v Praze se nelepší. Rostou problémy spojené s nadměrným používáním digitálních technologií

Data, která vzešla z výzkumu rizikového chování a duševního zdraví žáků druhého stupně základních a středních škol v Praze, jsou podle náměstkyně primátora Alexandry Udženija (ODS) alarmující. „Potvrzují, že se situace nelepší, je čím dál horší,“ shrnula výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na otázky odborníků z Pražského centra primární prevence, kteří se ptají od roku 2016, odpovídalo více než deset tisíc školáků. Za nejvíc znepokojující lze považovat zejména nadměrné používání digitálních technologií, které ovlivňují výkon dětí ve škole, kvalitu jejich spánku, vztahy a celkovou pohodu.

„Sedm procent žáků vykazuje příznaky problémového užívání internetu a další třetina kvůli technologiím zanedbává dokonce svoje základní potřeby, jako je stravování nebo spánek,“ konstatovala Udženija. Číslo stále roste, proti minulému roku přibližně o desetinu.

Letošní analýza poprvé mapovala problematiku sebepoškozování, protože na velký nárůst jevu upozorňovali učitelé i další odborníci. „Výsledek je opět alarmující. Více než čtvrtina dívek, přesně 26 procent, a devět procent chlapců, se v dotazníků přiznalo, že se v posledních dvanácti měsících sebepoškodilo,“ uvedla. Nejčastěji podle analytičky Dominiky Matějovcové volí řezání, píchání či kousání až do krvácení.

Rozhýbejte děti v hodinách, vyzývá inspekce. Dělá to jen pětina škol

Věda a školy

Z výzkumu dále vyplynulo, že pražské děti se necítí ve svém životě dobře, což tazatele podle vedoucího výzkumu Romana Petrenka už nepřekvapilo. Ptali se třeba na to, zda děti za posledních čtrnáct dní zažily něco hezkého nebo těší-li se na to, co den přinese. „Negativně odpovědělo více než 50 procent,“ přiblížil s tím, že 26,1 procenta dospělo do stavu, kdy potřebuje pomoc odborníka. Dotazník též odhalil, že nejvíce ohroženou skupinou z hlediska duševních obtíží jsou dívky mezi 14 až 17 lety.

Nedostatek spánku

„Překvapilo nás, že pouze 40 procent dětí dodržuje doporučenou míru spánku, což je osm hodin. Zbytek spí méně. Kdyby to bylo o půl hodiny, drama bych z toho nedělal. Ale třetina spí kolem šesti hodin,“ upozornil Petrenko. Přitom zdravý spánek je naprosto zásadní, abychom se cítili dobře.

Výzkum sledoval i užívání návykových látek. Nejpopulárnější forma konzumace tabáku a nikotinu je mezi mladými elektronická cigareta, tzv. vapování. K vyzkoušení se přiznalo 39 procent žáků. Devět procent uvedlo, že ji užívají pravidelně až denně. Klasickou cigaretu alespoň jednou vyzkoušelo 23 procent žáků. Třináct procent pak kouří opakovaně až denně.

Míra užívání alkoholu nebo marihuany zůstává ve stejných hodnotách. Více než osm procent dívek a 10 procent chlapců uvedlo, že alkohol pili pravidelně skoro každý týden až denně. Pravidelných konzumentů marihuany a podobných látek jsou tři procenta, 17 procent ji za poslední rok užilo.

„Téma, se kterým si nevíme rady, jsou energetické nápoje. Třetina je konzumuje opakovaně, třetina příležitostně, často se jedná o jedenáctileté dvanáctileté děti. Nápoje přitom nejsou určeny pro tak mladé lidi,“ poznamenal Petrenko. Proto vítá poslaneckou iniciativu, aby platil zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladším 15 let.

Pomůže Zahrada pro duši

„Jsou to velmi znepokojující údaje, které potvrzují, s čím se denně setkáváme v praxi,“ konstatovala Markéta Školoudová, ředitelka nové příspěvkové organice Zahrada pro duši, která bude od 1. ledna příštího roku garantem sítě duševního zdraví v metropoli. Město si od ní slibuje zlepšení péče.

„Když má člověk problém, potřebuje pomoc hned. Není možné, aby specializovaná pracoviště nabízela termíny za půl roku. Abychom tyto služby dobře naplánovali, potřebujeme data. Jedním z nejdůležitějších zdrojů informací je právě průzkum,“ vysvětlila Alexandra Udženija jeho smysl.

Zahrada pro duši sdružuje Dům Přemysla Pittra, Krizovou pomoc dětem, Centrum pro rodiny Delta, Centrum pro děti Mezipatro, Centrum rodinné terapie Horizont a Centrum duševního zdraví pro děti nebo Centrum perinatální duševní péče. Další služby budou přibývat.

Jedním z cílů nové organizace je i destigmatizace tématu, tedy to, aby naučila děti i dospělé svěřit se s tím, že je něco trápí a nebáli se říct si o pomoc. „Když někoho bolí zub nebo koleno, jde k zubaři nebo ortopedovi. Když někoho bolí duše, může se obrátit na specialisty. Leckdy pomůže jeden telefon, návštěva,“ uzavřela náměstkyně.

Křehkost mladé generace: Proč psychická odolnost našich dětí klesá?

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám