Hlavní obsah

Dudlík – pomůcka, nebo přežitek, který napáchá víc škody než užitku

Používat, či nepoužívat dudlík u novorozenců patří mezi nejčastější otázky, které si novopečené maminky pokládají. Při hledání odpovědi na internetu obvykle narazí na dva nesmiřitelné tábory zastánců a odpůrců dudlíků. Jako by nic mezi tím neexistovalo. Podívejte se s námi, jak se k tomuto tématu staví věda a odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Používání dudlíku má svá pro i proti, tak jako tomu je u většiny věcí, které dnes vzbuzují obrovské vášně. V každém případě to, zda začnete u svého dítěte používat dudlík, či ne, je jen vaše rozhodnutí a nikdo nemá právo vás za to jakkoliv soudit a ani vy nemusíte trpět výčitkami.

Většina miminek má silný sací reflex. Některá si dokonce již před narozením cucají palce nebo prsty. Sání totiž nepomáhá jen s výživou, ale má i uklidňující účinek. Proto i dudlíky u mnohých dětí takto fungují. Pro některá miminka jsou dokonce dudlíky klíčem ke spokojenosti mezi intervaly kojení.

Pravda je ale i ta, že časem si na něj mnohé děti natolik zvyknou, že se ho následně nechtějí vzdát. Z pomůcky se tak záhy stává zlozvyk, který je těžké odnaučit.

Kojenecké koliky aneb Když miminko kvůli bolesti břicha pláče a nejde utišit

Dítě a rodina

Přinášíme vám všechny klady i zápory používání dudlíku, včetně rad, jak dítě odnaučit používání dudlíku, a to od neonatologů a vědců z prestižní kliniky Mayo clinic.

Výhody dudlíku

  • Zklidní dítě, které nelze jinak utišit. Některá miminka jsou jednoduše nejšťastnější, když mohou neustále něco sát.
  • Dočasné rozptýlení. Dudlík může pomoci dítěti překonat některé pro něj nepříjemné věci, například vyšetření u lékaře či jiné procedury.
  • Pomocník při usínání. Pokud má dítě problémy s uspáváním, dudlík může být velmi výhodným řešením.
  • Pomocník při cestování. Ne všechny děti milují cestování v autě či letadle. Zatímco někteří rodiče využívají jízdu místo ukolébavky velmi neklidného dítěte, jiní se snaží všem těmto prostředkům vyhýbat, protože v nich své děti nedokážou utišit. I zde tedy dudlík může pomoci překonat nepohodlí.
  • Pomocník, který může snížit riziko náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Sání dudlíku před spaním a během spánku může snížit i tento postrach všech rodičů.
  • Snáze se zbavíte dudlíku než prstu. Když dítěti vezmete dudlík, snáze to pochopí, než když si oblíbí cucání palce či prstů, to se odnaučuje mnohem hůře.

Nevýhody dudlíku

I dudlík má své stinné stránky, a proto by každá matka měla zvážit i ty.

  • Dítě se může stát na dudlíku závislé. Pokud dítě používá dudlík k uspávání, snadno ho mohou popadnout záchvaty pláče uprostřed noci, když mu vypadne z úst. Stejně tomu může být i v okamžiku, kdy již bude větší a vy mu ho vezmete v průběhu dne.
  • Používání dudlíku může zvýšit riziko infekcí středního ucha. Dítě má největší zájem o dudlík do 6 měsíců věku, tedy v období, kdy mu hrozí zánět středního ucha minimálně. Problém ale může nastat u větších dětí, proto odborníci doporučují po šestém měsíci věku začít postupně od dudlíku ustupovat.
  • Dlouhodobé používání dudlíku může vést k problémům se zuby. Normální používání dudlíku během prvních měsíců či dokonce let života nezpůsobuje dlouhodobé problémy se zuby. Nicméně při velmi častém a dlouhodobém používání dudlíku i ve vyšším věku může způsobit vychýlení zubů dítěte.
  • Používání dudlíku může narušit kojení. Pokud kojíte, vždy je dobré s dudlíkem počkat, dokud dítěti nebudou 3 až 4 týdny, kdy si již vytvoříte při kojení rutinu.

Když se rozhodnete pro dudlík, co dělat a čeho se naopak vyvarovat

  • Nepoužívejte dudlík jako první pomoc. Někdy může plačící dítě uklidnit změna polohy nebo houpání. Nabízejte svému dítěti dudlík pouze po kojení nebo mezi kojením.
  • Kupujte jednodílné dudlíky, které lze mýt v myčce. Dudlíky vyrobené ze dvou kusů zvyšují riziko udušení, pokud se rozbijí a dítě sací část vdechne. Pokud je lze mýt v myčce, pak jim zároveň nebudou ani vadit vyšší teploty při sterilizaci.
  • Nechte své dítě určovat tempo. Pokud dítě o dudlík nemá zájem, nenuťte ho.
  • Udržujte dudlík v čistotě. Imunitní systém dítěte dozrává až po 6 měsících věku, proto zejména do tohoto období dudlík často sterilizujte, vyvařujte nebo dávejte do myčky na vyšší teplotu. Po půl roce dítěte můžete dudlík omývat vodou a přírodním mýdlem. Snažte se odolat pokušení dudlík očistit ve vlastních ústech! Na své dítě tak přenesete ještě více choroboplodných zárodků.
  • Nikdy dudlík nenamáčejte v medu ani ho jinak neoslazujte! Není to dobré jak z pohledu výživy, tak zdraví zubů.
  • Dudlíky často vyměňujte a používejte velikost odpovídající věku dítěte. Neustále kontrolujte, zda nedošlo k nějakému poškození dudlíku, a sledujte známky opotřebení. Hleďte i na kvalitu klipů na dudlíky. Nikdy nepřipevňujte dudlík na příliš dlouhou šňůrku nebo popruh, který by se mohl zamotat kolem krku dítěte.

Kdy a jak se zbavit dudlíku?

Rizika používání dudlíku začínají s přibývajícím věkem dítěte převažovat nad výhodami. Ideální je, pokud se dítě dudlíku samo vzdá kolem druhého roku. Za maximální čas pak odborníci považují čtyři roky s tím, že poté je dobré dítěti pomoci s jeho odvykáním.

Nejlepší cestou je dítě chválit vždy, když se rozhodne dudlík nepoužívat. Pokud na tyto chvály a povzbuzování nereaguje, pak je vždy dobré požádat o pomoc dětského lékaře či zubaře.

Anketa

Dávali jste svým dětem dudlík?
Ano. Se žádnými problémy jsme se nesetkali.
67,3 %
Ano, ale neobešlo se to bez problémů.
1,4 %
Ano. Ale řešili jsme pak problém s odvykáním.
4,7 %
Ne. Dítě se zcela obešlo bez něj.
24,4 %
Ne. Dítě upřednostnilo palec.
2,2 %
Celkem hlasovalo 5296 čtenářů.

Cestování s miminkem, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat

Dítě a rodina

Proč malé děti nejlépe spí vedle svých maminek

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám