Hlavní obsah

Drogám snadno propadnou i chytří a zodpovědní studenti

Drogy se netýkají jen okrajových skupin společnosti. Často jsou oblíbené i mezi úspěšnými lidmi nebo studenty, kteří je používají jako berličku, jež jim pomáhá zvládat učivo a stres. Mnozí rodiče si však tato rizika vůbec nepřipouštějí, v domnění, že jejich zodpovědné a chytré dítě by nikdy takovým svodům nepodlehlo. Podívejte se s námi na nejčastější rodičovské omyly týkající se drog.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Mýtus: Nemusím se svými dětmi mluvit o drogách, protože jsou chytré a hodné.

Rodiče se často diví, když zjistí, že jejich chytrý, úspěšný a hodný dospívající či mladý dospělý užívá drogy. Nedokážou pochopit, jak se to mohlo stát.

„I když jsou vaše děti jedničkáři, skauti nebo premianti na střední či vysoké škole, mohou mít pokušení zkusit drogy. Může se tak stát, že se předávkují léky, návykovými látkami a začnou být hyperaktivní nebo naopak trpět halucinacemi, paranoiou či depresí,“ upozorňuje pro CNN doktorka Jill Grimesová.

2. Mýtus: Moje dítě ví, že se má držet dál od drogových dealerů.

Většina drogových dealerů nepůsobí jako děsiví zločinci, jak si možná myslíte. Ve skutečnosti vypadají jako typičtí středoškoláci či vysokoškoláci. Zapomeňte tedy na představu předání psaníčka s heroinem v temné uličce a nahraďte ji pomocnou rukou kamaráda na koleji.

„Řekněme, že vaše dítě už několik dní nespalo, protože se usilovně učí na zkoušku. Kamarád mu může nabídnout nějaké prášky, aby si odpočinulo a zítra v testu uspělo. Nebo bude vaše dítko natolik unavené, že už nezvládne zůstat vzhůru, aby dokončilo seminární práci, kterou musí další den odevzdat, a tak zkusí kamarádovu pilulku na podporu soustředění, kterou mu lékař předepsal na základě jeho diagnózy ADHD,“ uvádí příklady Jill Grimesová.

V osmi první cigareta a tráva, pervitin ve třinácti. Zpověď dívky, která si sáhla i na život

Dítě a rodina

Mezi další berličky, které jsou mezi studenty oblíbené, patří např. gumové bonbony s chemicky vyrobenými kanabinoidy. „Může být něco nevinnějšího než gumový bonbon ve tvaru zvířete? Nejenže jsou jedlé produkty s těmito látkami záměrně zabaleny do pestrobarevných obalů, ale vypadají jako dětské koláčky, bonbony, čokoládové tyčinky a další,“ varuje Grimesová.

Sice tedy děti přímo nekouří marihuanu, ale závislost na podobných látkách, jako je THC, si vytvářejí i tak.

3. Mýtus: Také jsme na škole experimentovali s trávou a dopadli jsme dobře.

Středoškoláci či vysokoškoláci už neexperimentují jen z pouhé zvědavosti. Podle nejnovější studie z roku, které se zúčastnilo více než 14 000 studentů na 19 texaských vysokých školách (kde je rekreační konopí stále nelegální), užilo konopí téměř 40 % studentů, přičemž přímo na škole tomu bylo u více než 26 % studentů.

Dnešní marihuana je navíc silnější než ta, kterou jste možná znali vy. Podle psychiatričky zabývající se závislostmi, doktorky Elizabeth Stuytové, nebylo THC v 80. letech a dříve považováno za návykové, protože neexistoval žádný prokazatelný abstinenční syndrom.

Koncentrace THC se v roce 1980 zvýšila z méně než 1,5 % na 3,96 % a v roce 2022 na průměrných 16,14 %, jak uvádí Národní institut pro zneužívání drog na základě vzorků konopí zabavených americkou protidrogovou agenturou.

Podle SAMHSA je dnešní marihuana skutečně návyková nejméně pro každého šestého dospívajícího a každého desátého dospělého.

4. Mýtus: Drogy na vysoké škole berou jen ti, kteří chodí na večírky.

Studenti drogy mnohem častěji užívají jako podporu studia, aby zůstali déle bdělí a soustředění nebo se zklidnili či zmírnili úzkost a mohli se tak efektivněji učit, než aby je brali pro zábavu na večírcích či diskotékách.

Často přitom nejde o drogy, jak je známe z předchozích let, ale o léky na předpis, jako je Xanax, Lexaurin nebo Ritalin (stimuluje centrální nervový systém a užívá se k léčbě pozornosti) apod. Dealery tak mohou být i lidé, co je oficiálně užívají.

Šance na změnu existuje, říká terapeutka, která pomáhá drogově závislým

Lifestyle

Umí zpacifikovat agresivního člověka a najít drogy. Tyhle čtyřnohé „mazlíčky“ byste nechtěli naštvat

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám