Hlavní obsah

Čtrnáctiletý Honza si splní sen, zúčastní se mistrovství světa ve Spartan Race v Číně

Rychnov nad Kněžnou

Když letos psal čtrnáctiletý Jan Hošák z Rychnova nad Kněžnou školní práci o mistrovství světa v jeho oblíbeném sportu Spartan Race, netušil, že se ho osobně zúčastní. Do čínské provincie Che-pej, kde se šampionát koná, odlétá ve středu 14. srpna, po krátké aklimatizaci vyrazí na závodní trať v sobotu 17. srpna. Mistrovství světa se účastní závodníci od devíti do čtrnácti let z celého světa.

Jan Hošák bude reprezentovat Česko v Číně na mistrovství ve Spartan RaceVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Spartan Race jsou závody, při nichž se kombinuje běh a zdolávání překážek. Ve světě se začaly pořádat od roku 2010, u nás zhruba o tři roky později.

„To, že se postavím na startovní čáru, je můj splněný sen,“ uvádí Honza Hošák s tím, že jeho tajné přání je skončit v Číně na bedně. Překážkovým běhům Spartan se začal věnovat v jedenácti letech, závodit začal loni v září. Od té doby vyhrál ve své kategorii pět spartanských závodů, třikrát byl druhý.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Jan Hošák

„Baví mě ta různorodost. Díky Spartanu se navíc zlepšuji i v jiných sportech,“ vypráví mladý závodník.

Sport miluje od narození. Hraje tenis, letos se stal se svým týmem dokonce krajským přeborníkem. Reprezentuje školu ve florbale, atletice, stolním tenise a basketbale. Sportovně založená je i celá jeho rodina.

Kondice dětí velmi upadá, rodiče je ve velkém omlouvají i z tělocviku

Dítě a rodina

Vlastní aréna na zahradě

„Původně hledala mamka sportovní vyžití pro bráchu Jáchyma. Dostala tip na rychnovskou spartanskou skupinu, a tak to začalo,“ prozradil Honza, který nyní před mistrovstvím kromě tréninků ve skupině cvičí i doma. Na zahradě má malou arénu, chodí běhat v okolí Rychnova a také absolvuje speciální tréninky na překážky se spartanskou legendou a několikanásobným mistrem světa i Evropy Richardem Hynkem.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Jan Hošák často trénuje v areálu hotelu Studánka u Rychnova nad Kněžnou.

„Moc rád podporuji nadějné sportovce a on je opravdu výjimečný. Od první chvíle jsem věděl, že to má v hlavě srovnané a ví, co chce. Je velice talentovaný. Poctivě se připravuje, a když bude pokračovat, tak to může dotáhnout hodně daleko,“ věří trenér Hynek.

Jak ale přiznává Honzova maminka Lucie Hošáková, lehké to nebude. Pořadatelé připravili náročnou trať v horách a i překážky jsou dost obtížné.

„Mamka mi koupila lano, bude se tam šplhat 3,6 metru. Také se učím házet oštěpem, protože i to bude součástí závodu. Pětikilometrovou trať s šestadvaceti překážkami počítám zvládnu za cca půl hodiny. Důležité je nepokazit překážky, protože pak následuje penalizace v podobě patnácti angličáků. Což znamená tak minutu a půl ztráty,“ doplnil Honza.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Jan Hošák často trénuje v areálu hotelu Studánka u Rychnova nad Kněžnou.

Bez ohledu na výsledek šampionátu v Číně chce Honza následně absolvovat další závod v Řecku a určitě bude závodit během prvního říjnového víkendu v Bedřichově, kde se konají největší závody Spartan tohoto roku na našem území.

Kromě Honzy poletí do Číny také desetiletý Antonín Vršínský z Bohyně u Děčína. Spartanu se věnuje druhým rokem. Kromě toho hraje také házenou a jezdí na motorce. I jeho rodiče oceňují zejména skutečnost, že jde o všestranný sport, který se provozuje venku na vzduchu.

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Dítě a rodina

Nevíte, na jaký sport dát své dítě? Zkuste atletiku. Dá základ i k ostatním sportům

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám