Hlavní obsah

Čtenářský metr neměří, ale ukazuje, co mají děti ve svém věku číst

Třinec

Už více než čtyři roky pomáhá rodičům i učitelům orientovat se v tom, jaké knížky jsou pro určitý věk dětí vhodné, speciální čtenářský metr. Vymysleli ho knihovníci spolu s kantory v Třinci, odkud se rozšířil po Česku. Znají ho například v Brně, Ústí nad Labem či Lounech.

Čtenářský metrVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Papírový čtenářský metr na stěnu doporučuje dětem knihy podle výšky a věku. „Nejde však o jednu konkrétní knihu. Zjistí díky němu, jaké knihy v rozmezí deseti, patnácti centimetrů jsou pro dítě vhodné,“ vysvětlila vedoucí služeb pro děti a mládež Knihovny Třinec Marika Zadembská s tím, že cílem metru je doporučit dobré a kvalitní knížky, které stojí za přečtení.

„Vychází jich velké množství a pro řadu lidí je těžké se v tom orientovat. Proto se snažíme přečíst jich co nejvíce a vybrat ty, které stojí za to. A je jedno jestli příběhové, pohádkové, populárně-naučné, české, zahraniční. Chceme nabídnout to nejlepší, co vychází,“ sdělila.

Aktuálně má papírový čtenářský metr tři verze, dvě české a jednu polskou. Zájemci si je mohou stáhnout z webových stránek knihovny. Každá nabízí zhruba 80 knih. Na podzim plánují v Třinci pokřtít čtvrtý metr, který má obsahovat víc populárně-naučných knih než dosavadní verze.

Foto: Foto Vlasta Casadio

Speciální čtenářský metr, který poradí, co mají děti ve svém věku číst, používají knihovníci v Třinci.

První verze papírového modelu měla na výšku 173 centimetrů a doporučovala knihy dětem do 15 let. „Zatímco pomocí prvního metru jsme doporučili i starší tituly, další dva už nabízely nejnovější knihy,“ poukázala knihovnice.

Úplně první knížkou, kterou metr doporučuje, je Kam se schoval nůž od Eduarda Petišky. „To je taková klasika, Petiška je tradiční. Ale máme tam i dvě současná leporela, přesně do ručičky malému dítěti, o malém králíčkovi Miffy,“ ukazuje Zadembská na metr. Mezi nejnáročnější tituly pak patří Tajemství modrých třešní od Matthewa Nichollse či Vango od Timothée de Fombelle. „Metr nedoporučuje jen pohádky, příběhy nebo fantazii. Nebojíme se ničeho, snažíme se do něj dávat i tématiku holocaustu nebo problematiku LGBT,“ nastínila.

Problémy mobilní aplikace

Kromě papírové formy existuje už i mobilní verze čtenářského metru. „Aplikace mnohem víc rozšiřuje nabídku, snažíme se do ní průběžně dávat všechno nové a dobré, co vyjde,“ řekla Zadembská a dodala, že aplikace aktuálně obsahuje asi tisícovku děl. „Aplikaci má rodič nebo dítě v mobilu. Je bezpečná, neodkazuje na internet, nemá žádné reklamy, je uzavřená pouze pro svého uživatele. Pro každé dítě v ní máte jeden profil a knihy hledáte pomocí věku a žánrů,“ popsala knihovnice a dodala, že když dítě knihu přečte, a to i tu, kterou mobilní verze nenabízí, rodič to v aplikaci zaznamená. „A díky tomu tvoří dítěti vlastní metr.“

Přibližně od začátku roku je však aplikace pro nové zájemce mimo provoz. Důvodem je, že potřebuje aktualizaci, na kterou knihovna nemá peníze. „Tím, že je naše aplikace pro děti do 15 let, tak může fungovat jen za dodržování přísných podmínek. Google a Apple ochranu dětí tvrdě hlídají. Navíc mobilní telefony jdou stále kupředu. Pro ty nejnovější je už naše aplikace zastaralá,“ vysvětlila Zadembská, která odhaduje, že náklady na pravidelnou aktualizaci se pohybují v řádu několika desítek tisíc korun ročně. Než je knihovna sežene, bude aplikace fungovat jen těm, kteří ji měli v mobilním telefonu dřív, než se zastavila.

Spisovatelka a profesorka dějin Veronika Válková vtahuje děti do historie

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám