Hlavní obsah

Chcete mít dobrý vztah se svým dospělým dítětem? Přestaňte mu radit

Je vaše dítě dospělé, má už možná vlastní rodinu, svůj život? Přesto ale máte pocit, že mu musíte radit, doporučovat a směrovat ho tam, kde by se líbilo být vám? Držte se zpátky a spíše naslouchejte. Vaše vzájemné vztahy se zlepší.

Foto: Profimedia.cz

Největší chybou, kterou rodiče dělají je to, že udílejí rady místo toho, aby naslouchali.

Článek

Rodiče často věří, že poskytování rad je aktem lásky. Chtějí chránit vlastní děti před bolestí, pomoci jim vyhnout se chybám a podělit se o moudrost, kterou za léta svého života nashromáždili. Tento dobře míněný styl chování se však může obrátit proti nim, zejména pokud jde o dospělé děti, které hledají nezávislost a uznání.

Největší chybou, kterou podle terapeuta Jeffreyho Bernsteina rodiče dělají je to, že udílejí rady místo toho, aby naslouchali. Což ve finále vede ve vztahu k odstupu a frustraci.

Proč je naslouchání důležitější než rada? „Naslouchání je v rodičovství podceňovanou dovedností, zejména když se děti mění v dospělé jedince. Ti potřebují cítit, že jejich rodiče respektují jejich autonomii a důvěřují jim, že budou dělat svá vlastní rozhodnutí – i když tato rozhodnutí vedou k chybám. Když rodiče přispěchají s radou, nechtěně vyšlou zprávu, že nevěří, že jejich dítě zvládne situaci samostatně.

Urážky od dospělých dětí a jak se s nimi popasovat

Dítě a rodina

Na druhou stranu aktivní naslouchání ukazuje respekt, buduje důvěru a posiluje vztah mezi rodičem a dítětem. Zahrnuje více než jen slyšení slov. Je o tom, že jsou všichni mentálně přítomni, umějí projevit empatii a odolávají nutkání věci napravovat. Když rodiče naslouchají bez posuzování nebo přerušování, vytvářejí bezpečný prostor pro dospělé děti, aby se otevřely a vyjádřily své skutečné pocity,“ vysvětluje pro WebMd Bernstein.

Jak se naučit naslouchat vlastním dětem?

1. Před mluvením se nadechněte: Než poskytnete radu, zamyslete se na chvíli nad tím, co by vaše dítě mohlo potřebovat – jen posluchače, emocionální podporu, nebo někoho, kdo bude souhlasit s jeho názory?

2. Pokládejte otevřené otázky: Povzbuzujte své dítě, aby více sdílelo své pocity tím, že mu budete klást otázky, které mu umožní prozkoumat jeho myšlenky a pocity. Ptejte se, jak se cítí, jaké plánuje další kroky, co by chtěl z celé situace vytěžit za výsledek. Pro začátek je to skvělá cesta, jak si nezabouchnout komunikační dveře před nosem.

3. Přemýšlejte nad tím, co slyšíte: Ukažte, že dáváte pozor tím, že shrnete, co vaše děti řekly. Jakmile dospělé dítě vnímá, že mu věnujete pozornost, bude se cítit pochopené.

4. Odolejte nutkání opravovat mluvčího: Někdy je to nejlepší, co můžete udělat, zkrátka jen být a poslouchat. Uznejte jejich pocity a dejte dospělým dětem najevo, že pocit nejistoty nebo rozrušení je v pořádku.

Obecně platí, že naslouchání je jedním z nejmocnějších nástrojů, které může rodič použít ke spojení se svými dospělými dětmi. Nejde o to, mít odpovědi vždy a na všechno. Hlavní je být přítomný, naslouchat a nechat své dítě, aby si dialogem s vámi srovnalo myšlenky.

Ukažte respekt, porozumění a bezpodmínečnou podporu. Když rodiče naslouchají, otevírají dveře hlubší komunikaci a pevnějším vztahům – něčemu, co žádné množství rad nemůže nahradit.

Jak se vymanit z následků studeného odchovu aneb Naučte se vychovávat děti láskyplně

Dítě a rodina

Názory rodičů, které ničí jejich vztah s dospělými dětmi

Dítě a rodina
Související témata:
Dospělé děti

Výběr článků

Načítám