Hlavní obsah

Cestování s miminkem, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat

Plánujete vyrazit na dovolenou s miminkem? Pak pro vás máme několik rad a tipů, jak se vyhnout všem potížím a nástrahám, které při cestování s tak malý dítětem mohou nastat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dítě, a zejména to hodně malé, má rádo stabilní prostředí svého domova. Známé tváře, situace i zaběhlé rituály. To přispívá k jeho klidu a správnému vývoji. Stačí ale, aby se ocitlo v neznámém nebo méně známém prostředí, třeba u prarodičů a je daleko napjatější, víc se leká a má větší sklon k pláči. Prostě není ve své kůži a nereaguje tak jako obvykle.

Odborníci proto doporučují s miminkem do tří měsíců zůstávat doma a měnit prostředí minimálně. U starších miminek lze cestovat již více, nicméně vždy je zapotřebí hledět na jeho bezpečí a komfort.

Kojenci a batolata nemají ještě úplně vyvinutý termoregulační systém. Takže jsou pro ně například letní vedra značnou zátěží. A to i tehdy, když se je rodiče snaží držet ve stínu a dávají jim hodně pít. Snadno se mohou přehřát.

Neprospívají jim ani prudké změny klimatu při cestách do vzdálenějších zemí. Zvlášť při krátkodobých pobytech.

Hrozba průjmů, zácpy a infekčních chorob

Zralý není ani imunitní systém malých dětí. Zcela běžně zareagují průjmy i na pouhou změnu bakteriálního prostředí. Pokud uvažujete o dovolené v destinacích, jako je například Egypt, pak mějte na mysli, že průjmy, které zde mnozí turisti běžně prožívají, by pro děti mohly skončit katastrofou. Prudké odvodnění může vést u batolete až ke ztrátě vědomí, selhání ledvin nebo kolapsu organismu.

Kojenecké koliky aneb Když miminko kvůli bolesti břicha pláče a nejde utišit

Dítě a rodina

Značné potíže ale může způsobit i zácpa. Zatímco u některých dětí dochází k zácpě při každé změně prostředí, u jiných k ní může vést změna jídelníčku, ale i nedostatek tekutin.

V jižních, a hlavně exotických zemích, zejména tam, kde je velká koncentrace lidí a horší hygiena, dětem navíc hrozí řada dalších infekčních chorob, jako je například žloutenka.

Je zapotřebí myslet i na to, že v exotických zemích se přirozeně v prostředí vyskytuje i řada rizikových bakterií. Některé jsou dokonce ve vzduchu. Stačí třeba, aby auto zvířilo prach na cestě, na které je rozptýlený suchý trus zvířat. K infikování dítěte může dojít i touto cestou.

Pozor na klimatizaci a cestování letadlem

Dobré je myslet také na to, že klimatizace v letadle dokáže být studená, tudíž je dobré mít s sebou pro dítě nějaké teplejší oblečení či deku.

Nezapomínejte také na to, že v letadle s vámi bude sedět několik desítek cestujících, kteří nemusí být zdraví. Nakazit se přitom mohou i děti kojené, jimž zvyšuje odolnost imunitního systému mateřské mléko. Před množstvím virů a bakterií je ani to neochrání.

Malé děti, zejména ty, jež často trápí potíže se zánětem středního ucha, daleko hůř zvládají i změny tlaků při letu letadlem. Ty u nich snadno dokážou vyvolat bolesti hlavy nebo podráždit střední ucho, čímž se nastartují další potíže. Řešit pak tyto komplikace v cizí zemi může být docela adrenalinový zážitek.

Malé dítě, podobně jako senioři, se při dlouhých letech i mnohem komplikovaněji vyrovnává se změnami časových pásem. Na rozdíl od starších dětí (sedm let a výše), které je naopak zvládají dobře.

Proč malé děti nejlépe spí vedle svých maminek

Dítě a rodina

Mluvte na miminka, formuje to strukturu jejich mozku

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám