Hlavní obsah

Bolestí zad se nezbaví už do konce života. Včasná diagnóza v dětství tomu mohla předejít

Vadami páteře trpí jedno z 10 dětí. Pozdní diagnózy mohou vést k celoživotní chronické a zhoršující se bolesti i k mnohým omezením. O problematice nám přišel do studia povyprávět Tadeáš Řáha, který má vlastní zkušenosti s Scheuermannovou chorobou. Svůj život nyní zasvětil osvětě a na všechny rodiče apeluje, aby své děti nechali řádně vyšetřit.

Foto: Novinky

Vadami páteře trpí jedno z 10 dětí

Článek

Dětské vady páteře jako Scheuermannova choroba nebo skolióza nejsou bohužel v mnoha případech buď včas zachyceny, nebo léčeny. Situace u skoliózy není příznivá, ale je přesto lepší než u Scheuermannovy choroby, kde včasná diagnóza a léčba neproběhne u drtivé většiny pacientů.

„Základ je nenechat se odbýt a vědět, kam se v případě podezření na některou z vad obrátit. Může to výrazně zlepšit kvalitu života vašich dětí. Čím dřív se na problém přijde, tím větší je šance na minimalizaci následků,“ vysvětluje Tadeáš.

Sám má totiž s vadou páteře nepříjemnou zkušenost. Scheuermannova choroba mu nebyla v dětství včas zachycena a léčena. Na diagnózu si nakonec musel přijít do velké míry sám. Ve svých 26 letech nyní žije s postupující chronickou bolestí. 

Nemoc má vliv na každý den Tadeášova současného i budoucího života. Nemůže se věnovat oblíbeným sportům a pravidelně užívá analgetika. Bolest se však stále zhoršuje, kdežto účinnost analgetik je omezená, a je velmi složité získat na ně předpis. Jeho velkým přáním je, aby současná generace dětí mohla být včas léčena a nemusela se bolestí trápit tak jako on. 

Situace v Česku a na Slovensku však nadále zůstává špatná, u značné části dětských pacientů buď diagnózy lékařům unikají, nebo jsou nedostatečně léčeny. Problém není ani tak v jednotlivých lékařích, jako je spíše systémový. Superspecializovaná péče je na vysoké úrovni, avšak pacienti se k ní většinou nedostanou.

Foto: Archiv Tadeáše Řáhy

Host podcastu Po mateřských stopách Tadeáš Řáha

Problém začíná už ve vzdělávacím systému, kde jsou informace buď neaktualizované, nebo ne zcela dostatečné. V odborných materiálech se objevuje řada mýtů, např. že vady páteře v dospělosti nebolí a není je třeba nijak léčit nebo že se léčí pouze korzetem.

Potíže se zády se všeobecně velmi bagatelizují a svalují často jen na špatné držení těla. Všímaví rodiče hrají kritickou roli ve včasné diagnóze. Většina rodičů však o vadách páteře nikdy neslyšela. Ze zdravotníků mají nejdůležitější roli pediatři a dále ortopedi, rehabilitační lékaři nebo fyzioterapeuti.

I proto v rozhovoru probíráme, jak by měli v případě podezření postupovat a jak onemocnění vůbec odhalit. „Scheuermannova choroba se často projevuje zakulacením zad, i když se někdy vyskytuje bez něho. Tímto onemocněním mohou děti trpět i přes aktivní styl života, přestože sportují a sedí správně a rovně. Je to převážně genetické a zjednodušeně řečeno jde vlastně o předčasné stárnutí páteře,“ popisuje málo známé onemocnění Tadeáš.

Probíhající osvětová kampaň probíhá pod záštitou organizace Scheuermann's Disease Fund s finanční podporou Institutu komunikačních studií a žurnalistky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Spolupracují také s organizací Mladí lékaři a Katedrou marketingové komunikace a public relations na FSV UK.

Cílem je dostat tyto choroby do povědomí veřejnosti, což je důvod, který Tadeáše dovedl k nám do podcastu. Na svém případu chce ukázat, že opravdu není radno prevenci podceňovat, a dodává: „Každý jeden rodič, který si všimne vady páteře u svého dítěte, stojí za to. Jeho děti pak budou moci díky tomu prožít plnohodnotný život s co nejmenší mírou chronické bolesti.“

Jaké bývají nejčastější vady páteře a jak se projevují? Kdy je ideální dětská záda kontrolovat? Kde vyhledat odbornou pomoc? A jak se žije s Scheuermannovou chorobou? Na to vše jsme se ptaly našeho hosta a vy si to můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám