Hlavní obsah

Zřícenina Zvířetice: Bývalý zámeček, do kterého uhodil blesk

Zřícenina hradu Zvířetice se nachází na Bakovsku, které spojuje Český ráj a Máchův kraj. Nalezneme ji přibližně čtyři kilometry severně od Mladé Boleslavi. Ačkoliv se na první pohled stavba jeví jako klasická hradní zřícenina, byly Zvířetice za svého největšího rozkvětu krásným renesančním zámkem, který vyhořel a zpustl po zásahu bleskem. Od roku 1958 jsou chráněné jako kulturní památka ČR.

Foto: Tereza Havlíčková

Západ slunce Zvířeticím sluší.

Článek

První zmínka o gotické pevnosti dvou věží pochází z roku 1287, kdy ji nechal postavit Zdislav z Lemberka, syn purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka a svaté Zdislavy z Lemberka. Výstavba hradu se uvádí ve spojitosti s obchodním a stavebním ruchem v Bakově nad Jizerou. V těchto místech totiž probíhala obchodní stezka z Prahy do severních Čech. Zřejmě se tedy jednalo o komerční hrad, ve kterém se vybíralo mýtné.

Následně přešel Zdislavův majetek na syny, kteří používali ke svému jménu přízvisko páni ze Zvířetic a na hradě zůstali až do roku 1504. V roce 1528 se majiteli stali Vartenberkové, kteří hrad přestavěli na krásný renesanční zámek obklopený zahradami a vinicemi. Byl tvořen uzavřeným komplexem palácových křídel spojených vnitřními chodbami a arkádovými ochozy po celém obvodu.

Honosné sídlo Valdštejnů

Zvířetice nakrátko vlastnil i Jiří Vratislav z Kvítkovic a Jan Vlk z Kvítkova. Následně se stavba dostala do rukou známého rodu Valdštejnů. V této době zažívaly Zvířetice vrcholný rozkvět. Ferdinand z Valdštejna nechal v roce 1653 k zámku v severovýchodním nároží přistavět honosnou barokní kapli.

Foto: Tereza Havlíčková

Zámek dvakrát vyhořel, jednou po zásahu blesku.

V roce 1623 zakoupil Zvířetice Albrecht z Valdštejna a zanedlouho je postoupil svému bratranci Maxmiliánovi, jenž je daroval svému nejstaršímu synu Ferdinandu Arnoštovi z Valdštejna. Po jeho smrti v roce 1656 přešel do rukou Ferdinandovy ženy Marie Eleanory, které bylo v té době pouhých 27 let. Připadla tak na ni starost nejen o celé panství, ale i o opravy památek v Bakově nad Jizerou. Nadcházející zkázy svého zámku se naštěstí nedožila.

Lesopark Cibulka ukrývá nejstarší pražskou rozhlednu

Cestování

Významná, avšak nemilá událost čekala Zvířetice v roce 1693, kdy zámek vyhořel. I přesto, že byl opraven, přišla rána další. Roku 1720 do věže uhodil blesk a znovu jej zachvátil požár, ze kterého se již nevzpamatoval. Tehdy se majitelé rozhodli zámek nadobro opustit a ponechat jej svému osudu.

Zvířetice následně pustly a staly se zdrojem stavebního kamene pro obyvatele okolních vsí. Zřícenina se objevila i na kresbě Karla Hynka Máchy v 19. století. V té době je ještě zachycena celá hradní věž. Její část se zřítila až na přelomu 19. a 20. století. Na rozhlednu byla poté upravena ve 30. letech Klubem českých turistů.

Infocentrum nabízí 3D prohlídku hradu

Na zříceninu můžeme dojet vlakem a vystoupit ve stanici Bakov nad Jizerou. Pěšky je to pak už jen asi jeden kilometr přes vesničku Podhradí a nelze zabloudit, jelikož stavbu vidíme velmi dobře už z nádraží.

Poměrně nenáročná cesta vede po modré turistické značce do mírného kopce. Do cíle se dá dojet i autem ze Zvířetic po úzké lesní cestě. Přímo u zříceniny se nachází penzion a vedle něj vyhrazené parkoviště.

Foto: Tereza Havlíčková

Do zříceniny se vstupuje po mostě.

Pod hradem je od roku 2015 návštěvníkům k dispozici infocentrum s virtuální 3D prohlídkou, která umožňuje cestování časem. Představuje rekonstrukci zámku v předpokládané podobě z roku 1683, tedy v době jeho největší slávy. Díky technice tedy nemusíme dumat nad tím, jak asi zámek vypadal.

Turistické informační centrum má připravenou zábavu i pro děti. Hra s názvem Tajemství zvířetického trezoru hraběnky Eleonory je inspirovaná nejvýznamnější panovnicí zámku.

Říká se, že hraběnka svůj život zasvětila bádání a tajným vědám. Hra je vhodná pro děti od čtyř let a trvá přibližně hodinu. Děti obdrží herní pergamen s hádankami, na jehož základě hledají tajemné symboly a šifry na zřícenině i v jejím okolí. Po objevení deseti symbolů se dětem otevře hraběnčin trezor s pokladem. Hra probíhá v infocentru do konce října. Vstup do samotného areálu je otevřen celoročně a je zdarma.

Z věže výhled na Bezděz

Před hradem je pěkně upravený parčík s lavičkami, vysázenými červenými růžemi a také informační tabulí s historií. Do zříceniny vstupujeme hlavní branou po můstku vedoucím přes hluboký příkop. Do něj se dá též sestoupit boční cestou a prohlédnout si tak stavbu zase z trochu jiného úhlu.

Foto: Tereza Havlíčková

Infocentrum nabízí 3D prohlídku hradu. Při ní si lze prohlédnout, jak zámek původně vypadal.

Foto: Tereza Havlíčková

Zámek zažíval vrcholné období v polovině 17. století.

Po vstupu spatříme schody směřující na již zmiňovanou napůl zachovalou válcovitou věž, do které nešťastně uhodil osudný blesk. Dříve sloužila ke střežení přístupové cesty a byla dokonce zdobena hodinami se třemi ciferníky. Naší pozornosti neunikne ani předěl, kde končila původní středověká věž a pokračovala výstavba té vyšší, zámecké.

Zámek Karlova Koruna je českou barokní perlou

Cestování

Z věže je krásně vidět na celý hradní prostor, avšak při stoupání vzhůru raději opatrně. Otevírá se nám tu i romantické panoráma na údolí řeky Jizery s vrchem Brejlov. Oproti tomuto výhledu na druhé straně dominuje silueta Bezdězu.

Za starých časů byly Zvířetice opravdu monumentálním sídlem. Kromě krásné zahrady a vinic ukrývaly třeba prostornou jízdárnu, stáje, dokonce i sladovnu na výrobu místního piva. V areálu si můžeme dále prohlédnout pozůstatky bývalé kaple.

Foto: Tereza Havlíčková

Legenda praví, že místní studna ukrývá tajnou chodbu.

Naši pozornost však nejvíce upoutá nádvoří se 42 metrů hlubokou studnou zasahující svou hloubkou až na dno samotné Jizery. Studna bývala součástí původního gotického hradu a jedna pověst praví, že z ní vede tajná chodba ven ze zámku. Prý do ní byla jednou spuštěna kachna, která později vyplavala na řece Jizeře v místech naproti zámku.

Prozkoumat lze také poměrně zachovalé přízemí a suterén, do kterého lze sestoupit po schodech a projít tak spojené místnosti s okny, ze kterých je také pěkný výhled. Zvířetice mají své osobité kouzlo a jistě stojí za větší pozornost.

Související témata:

Výběr článků

Načítám