Hlavní obsah

Zlínské muzeum vypráví příběh o chlebu. Návštěvníkům nabídne i ochutnávky

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně otevřelo výstavu Příběh chleba. Ta představuje tradiční způsoby hospodaření v regionu, zpracování obilovin i pečení chleba v dobách minulých. Výstava ve 14|15 Baťově institutu potrvá do 30. srpna, uvedla mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Dozvíte se, co všechno naši předkové používali k výrobě chleba.

Článek

Expozice ukazuje, jak se dostával chléb na stůl našich předků. Návštěvníci si v muzeu prohlédnou mlátičku na obilí, panáka ze snopů, který stával v polích, fukar nebo žernov. Také se dozvědí, jak se pekl chléb v peci, mlátilo obilí cepy nebo mlela mouka v mlýnech.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Mlátička obilí

Příběh chleba navazuje na úspěšnou výstavu Pátrání po místě z roku 2011, na které se také podílelo oddělení muzejní pedagogiky. „Tyto specifické výstavy pořádané ke konferencím Muzeum a škola se snaží svým zaměřením cílit na dětské návštěvníky," doplnila Mitáčková. Výstava proto pracuje s interaktivními prvky a doprovodnými programy.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Na výstavě samozřejmě mezi exponáty nechybí ani skutečný chleba.

„Děti se mohou těšit na nejrůznější tvořivé dílny a zábavné pořady. Na výstavě si mohou malovat do mouky, vyzdobit si plátěný pytlík na chleba nebo si zahrát na rolníka či pekaře. Dospělí se mohou těšit na pečení kváskového chleba, slaného či sladkého pečiva či na chlebové ochutnávky," uvedla vedoucí oddělení muzejní pedagogiky muzea Ivona Bořutová.

Výběr článků

Načítám