Hlavní obsah

Žije osamoceně v nejvýše položené evropské vesnici. Společnost mu dělá jen kůň

Mnozí by ho nazvali zapáleným samotářem, je totiž jediným zbývajícím obyvatelem nejvýše položené evropské vesnice, kterou je Bochorna v Gruzii. Čtyřiaosmdesátiletý Irakl Khvedaguridze si však nedokáže představit, že by se odstěhoval, protože se coby lékař stará o pacienty v přilehlém okolí. Společnost mu tak v jeho domově dělá celoročně jen kůň Bichola.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice v Gruzii (ilustrační foto)

Článek

Muže vyzpovídali pro svůj krátký dokument filmaři, kteří si říkají Yes Theory. Ti jedinému obyvateli Bochorny, vesnici ležící ve 2345 metrech nad mořem, položili otázku, proč se neodstěhuje. „Musíte myslet i na blaho ostatních,“ cituje lékaře server Daily Mail, který o příběhu informuje.

„Pomáhám lidem, kteří jsou nemocní. I když jsem nemocný já sám, stejně si nasadím klobouk a vyhoupnu se do sedla koně,“ popsal muž. Hornatá oblast Tušetie, kde se nachází i Bochorna, se nicméně vylidňuje; asi 40 vesnic zůstalo zcela opuštěných, dalších deset má velmi nízkou populaci, uvádí Daily Mail s odkazem na server Georgian Travel Guide.

Místní neodcházejí jen za prací, ale také kvůli drsným podmínkám, které tu v zimě panují. Khvedaguridze zůstává navzdory živlům. „Narodil se tu můj otec, děda i další předci. Tahle oblast nám patřila,“ svěřil se před několika lety magazínu National Geographic.

„Životní styl se ale změnil. Nikdo už nechce pracovat na vesnici. Pokud to bude pokračovat, nebude tu možná už ani žádný zimní turismus,“ míní.

Nemá zástup

Muž ve vesnici ale neprožil celý svůj život. Jako mladík odešel do hlavního města Tbilisi studovat medicínu, krátce pak pracoval v nemocnici v jiné části země. Když ale v roce 1979 jediný lékař v Tušetii region opustil, začal se Khvedaguridze vracet a nakonec se tu v roce 2009 opětovně usadil. Klidný důchod úplně neplánuje.

„Nejhorší je, když máte opravdu nemocného pacienta, kterému chcete pomoct, ale nemůžete. Měl jsem případ, kdy si 14letý kluk rozřízl ruku a všude cákala krev jako z fontány. Naštěstí ho potom odvezli vrtulníkem, ale byl to pro mě kritický okamžik,“ popsal horský lékař. Doplnil, že se bohužel nenašel nikdo, kdo by ho v jeho pozici do budoucna zastoupil.

Patří Gruzie do Evropy?

Gruzie je křižovatkou mezi Evropou a Asií, ale dnes se už většinou považuje za součást evropského světadílu. Země v roce 2022 zažádala o členství v EU, sami Gruzínci o sobě hovoří jako o Evropanech. I před vesnicí Bochorna se tyčí cedule, která informuje o nejvýše položené vsi v Evropě. Přesto na tuto problematiku neexistuje jednotný názor či pohled.

FOTO: Postsovětská Abcházie. Z některých jejích míst běhá mráz po zádech

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám