Hlavní obsah

Zažijte Basilej v Praze

Basilej je švýcarským centrem kultury, vzdělanosti i průmyslu. Město každoročně pořádá opulentní třídenní satirický karneval, na němž se hojně tančí, diskutuje a popíjí. V menším vydání ale můžete něco podobného zažít i v Praze. Sametové posvícení, inspirované švýcarskou akcí, se letos uskuteční již potřinácté, a tentokrát dokonce přijede 150 Basilejců v maskách a s autentickými hudebními nástroji. Basilej v Praze můžete okusit 17. listopadu.

Foto: Victor Cabrera Navarro / Stock Budget , Profimedia.cz

Každoroční basilejský karneval okouzlí smysly.

Článek

Basilejský karneval Fasnacht je niterně spjatý s identitou města. Jedná se o více než 150letou tradici, která dává vyrašit tvůrčí energii výtvarníků, již vizuálně zpracují nejpalčivější témata společnosti satirickou formou.

Přenáramná veselice

Město po tři dny konání prostě žije karnevalem a šílí od čtvrté hodiny ranní, kdy se průvod 25 tisíc originálních masek za tmy vydává městem. Někomu může celá věc připadat strašidelná, jinému úžasná, ale událost více než spolehlivě plní hlavní účel akce - vzdát hold tradicím a probudit diskusi nad důležitými tématy.

Foto: Harry Laub / imageBROKER, Profimedia.cz

Roku 2017 byl basilejský karneval zařazen na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

A zatímco v Basileji se další karneval bude konat od 10. do 12. března příštího roku, českou verzi můžete v Praze zažít už 17. listopadu. Třináctý ročník české akce bude mít nejen basilejské kořeny jako všechny předchozí. Na letošní karnevalový průvod, který rovněž satirickou formou vyzdvihuje aktuální společenská témata, totiž přijede 150 Basilejců, kteří bok po boku s Čechy „prokřepčí“ Prahou za zvuku svých pikol a bubnů.

Když se Federer rochní v listí a Mikkelsen se mazlí s krávou. Vtipné video představuje krásy Švýcarska

Cestování

Motto letošního ročníku Sametového posvícení zní: Řekni to maskou. Diváci tak nejspíš budou moci v centru hlavního města narazit vskutku na leccos. Na předchozích ročnících nechyběla tematika očkování či obří stydké pysky, upozorňující na téma nástřihů při porodu, které nejsou vždy nezbytné.

Už v pátek 15. listopadu započne program výstavou Beneath the Mask v Kampusu Hybernská. Návštěvníci si na ní budou moci prohlédnout i vyzkoušet basilejské karnevalové masky, ke zhlédnutí budou též autentické záběry z basilejského karnevalu.

V sobotu 16. listopadu se uskuteční sympozium zabývající se veřejnými festivitami, na němž promluví významné osobnosti zkoumající pozitivní vliv podobných akcí na rozvoj komunitního života v evropských metropolích. Večer se pak v ulicích Starého Města pražského bude konat divoké Charivari, neoficiální maskovaná procházka za zvuku hudby.

Hlavní událost, samotný průvod Sametové posvícení, přijde na řadu 17. listopadu. Zúčastní se jej studenti českých a německých středních škol, FF UK a DAMU, neziskové organizace, čtyři tradiční basilejské kliky hudebníků (Alit Steilemmer, Dejavue, Grand Wazoo, Spezi), bruselská bubenická skupinu DROM a pražský Schlauchband Jiřího Starého.

Průvod v propracovaných maskách půjde z Kampy přes Karlův most, dále na Smetanovo nábřeží, Národní třídu a Můstek. Během letošního ročníku má být možné si zapůjčit masku a připojit se k početnému reji za zvuku hudby.

Spojení Prahy s Basilejí?

Zakladatelkou pražského průvodu je Olga Cieslarová, která se na Univerzitě Karlově zaměřuje na symbolické a rituální performance ve veřejném prostoru.

„V roce 2011 jsem poprvé navštívila Fasnacht. Byla to čistá fascinace – ve čtyři hodiny ráno zhasnou světla v centru města a desetitisíce masek se za doprovodu pikol a bubnů dají do pohybu. Uprostřed Evropy existuje tak úchvatná slavnost, na které se podílí obrovské množství Basilejců všech věkových skupin i společenských vrstev. Fasnacht je gejzírem kreativity, reflexí aktuálního dění i niternou meditací v chůzi v maskách. Spojila jsem se s přáteli a kolegy z univerzity – něco takového musíme mít i u nás, přáli jsme si. A tak vzniklo v roce 2012 Sametové posvícení,“ uvedla Cieslarová ke vzniku tradičního švýcarského karnevalu v Čechách.

Pořadatelé na festivalu spolupracují se švýcarskou ambasádou a doufají, že jednou by Praha na základě karnevalu mohla být partnerským městem Basileje. Čechům by mohla být blízká i forma maskovaného reje, kde se v Basileji zhruba půl hodiny putuje městem, pak se jde na pivo a pokračuje se zase dál. A tak pořád dokola.

Matterhorn už může zdolat skoro každý

Cestování

Svačinka ve tři ráno? V nejvýchodnějším cípu Švýcarska se hladu bát nemusíte

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám