Hlavní obsah

Soutěsky, lázně i vyhlídky. Čtyři tipy na neotřelá místa v Rakousku

Hory, jezera, památky, kultura či kvalitní gastronomie. Rakousko má vše, po čem může turista během léta prahnout. Pokud se vám ale už zajedlo jezdit jen do populární Solné komory, nechte se inspirovat našimi čtyřmi tipy na méně profláknuté regiony. Ať už se budete chtít válet u vody či zdolávat vrcholy, jistě si vyberete.

Foto: Profimedia.cz

Rakousko ukrývá množství malebných zákoutí.

Článek

1. Za chládkem do soutěsek

Region Schladming-Dachstein, jenž se nachází ve spolkové zemi Štýrsko, je dobře známý všem příznivcům zimních radovánek. Pozadu ale nezůstává ani s nabídkou letních aktivit. Oblasti dominuje, jak už název napovídá, horský masiv Dachstein, který láká k túrám, cyklistice, lezení po ferratách či jízdě na lanové dráze.

Náš tip ale tentokrát směřuje k místům, kde si lze vychutnat zelené srdce Rakouska v tichosti a poklidu a v té nejkoncentrovanější podobě - tedy k místním kaňonům a soutěskám. Jednou z nich je Silberkarklamm nedaleko Ramsau.

Cesta malebnou vápencovou soutěskou vede podél divoce hučící říčky po dřevěném chodníčku. Navzdory množství schodů je to relativně nenáročná procházka, kterou zvládnete i během letních pařáků. Během nich tu naopak najdete příjemný úkryt, protože mezi skalami se drží větší chládek, zatímco na otevřených horských loukách slunci neuniknete. Pokud byste toužili po větším adrenalinu, tak soutěskou vede i ferrata.

Dovolená ve stínu ledovce? Nic pro lenivé plážové povaleče

Cestování

Další zelenou oázou je kaňon Talbachklamm při jižním okraji Schladmingu. Ani tady se turisté při procházce nijak nenadřou. V létě sem množství návštěvníků utíká za chládkem; soutěska je úzká a drobné kapičky vody, které tu a tam dopadají na cestu, působí za tropických dní vyloženě blahodárně.

Foto: Profimedia.cz

Soutěska Silberkarklamm nabízí v létě příjemný chládek.

Kdo by chtěl stříkající vody trochu víc, nechť se vypraví k nejvyššímu štýrskému vodopádu Riesachwasserfall. Trasa je trochu náročnější a není vhodná pro děti, dospělí se nad bouřící vodou, která se spouští 70 metrů do údolí, mohou projít i po visutém mostě.

2. Idylka na břehu jezera

Kdo chce být během dovolené v Rakousku stále jednou nohou ve městě a druhou v přírodě, nemůže šlápnout vedle, pokud se vypraví do Klagenfurtu am Wörthersee. Hlavní a největší město Korutan se pyšní takřka středomořským klimatem a jižanskou atmosférou.

Jak už název města napovídá, Klagenfurt leží u jezera Wörthersee, což je jeho největší přednost. Dopoledne a večer se můžete procházet po renesančním centru, mezi jehož dominanty patří třeba cisterciácký klášter Viktring z roku 1142, přes den se pak můžete povalovat u tyrkysové osvěžující vody.

Foto: Profimedia.cz

Z rozhledny Pyramidenkogel je výhled na celé jezero Wörthersee.

U jezera se nachází také park Minimundus. V něm návštěvníci najdou přes 150 modelů známých světových staveb, ale i lodí či vlaků. Na jednom místě tak můžete v těsném sousedství spatřit třeba istanbulský chrám Hagia Sofia, barcelonskou katedrálu Sagrada Familia, sochu Svobody, Eiffelovu věž anebo vatikánské Svatopetrské náměstí.

Z Klagenfurtu vede podél jezera množství cyklostezek, a tak není problém zajet si prohlédnout také okolí. Nejlepší výhled se turistům naskýtá na rozhledně Pyramidenkogel, což je podle oficiálních stránek atrakce nejvyšší dřevěná vyhlídková věž světa. Jedno je jisté: jezero a korutanská panoramata odsud budete mít jako na dlani.

3. Rekreace v lázních

V zimě je oblast Altenmarkt-Zauchensee v Salcbursku plná lyžařů, v létě se pak mění v ráj cyklistů. Milovníci kol tu naleznou hustou síť náročných i odpočinkových tras, dohromady jich je na 750 kilometrů. Necelých 200 kilometrů stezek tu najdou také fanoušci horské turistiky, kteří si mohou, pokud holdují výzvám, vyšlápnout třeba po salcburských hřebenech.

Foto: Nadia Jabli Photography

Jezero Zauchensee zve k nefalšované letní rekreaci.

Přestože pohyb a aktivní dovolená hrají v malebném regionu absolutní prim, nezapomínají tu ani na lenochy. Přeci jen ne každý prahne po tom se ve třicetistupňovém vedru trmácet po horách nebo sjíždět kopce rychlostí blesku. Někdy je zkrátka potřeba se trochu hýčkat a rozmazlovat.

Právě k těmto neméně cnostným aktivitám slouží lázeňské zařízení Erlebnis-Therme Amadé v městečku Altenmarkt im Pongau. Jde o velký akvapark s bazény a tobogány, za klidem a tichem ale zamiřte do vnitřního wellness centra s celkem sedmi saunami. Chodit v létě do rozpálené sauny zní možná jako nošení dříví do lesa, ale tělo i mysl vám nakonec poděkují.

Zatímco děti budou dovádět na tobogánech, skluzavkách nebo vodní lezecké stěně, rodiče mohou nechat své starosti a problémy na chvíli rozplynout. Kdo se však raději než v bazénu cachtá v jezeře, nechť vyzkouší Zauchensee, které má oblast už ve svém názvu.

4. Párou zeleným údolím

Nenápadný region Murau se nachází na hranicích Štýrska a Korutan a podobně jako další místa v zeleném srdci Rakouska, i tady hraje prim příroda a aktivity s ní spojené. Nejen jimi jsou však návštěvníci živi.

Jako výletní cíl se přímo nabízí samotné městečko Murau ležící na řece Muře. První písemná zmínka pochází z roku 1250, na území se nachází i několik významných pamětihodností. Jsou to třeba barokně přestavěný zámek Obermurau s rozsáhlým vězením - památka je dnes ve vlastnictví rodu Schwarzenbergů -, nebo i částečně zachované městské hradby a brány. Součástí opevnění je také kostel svatého Leonarda, charakteristický tím, jak je úzký a vysoký.

Město Murau zažilo svou temnou kapitolu v období druhé světové války, kdy zde byl zřízen koncentrační tábor, zejména pro britské válečné zajatce.

Foto: Profimedia.cz

Malebné městečko Murau je ideální zastávkou pro milovníky historie.

Poněkud příjemnější zážitky ale mohou návštěvníci načerpat během jízdy místním parním vlakem, jenž nabízí výhled na městečko a údolí řeky Mura z nové perspektivy. Souprava během léta pendluje mezi Murau a Stadlem an der Mur, Tamswegem či Unzmarktem každé úterý, čtvrtky a neděle. Zájemci si při speciální prohlídce mohou navíc vyzkoušet i to, jak se parní lokomotiva ovládá.

Obdivovat středověkou architekturu pak nemusí návštěvníci jen v Murau, ale i malém městečku Oberwölz. Dominantou je nedaleký hrad Rothenfels, jenž je jedním z mála v okolí, jehož historická podoba se dochovala až do současnosti. Památka dnes slouží jako hotel a je tedy možné se zde ubytovat a prožít noc v unikátním prostředí.

Anketa

Které z míst vás nejvíce zaujalo?
Schladming-Dachstein
45,4 %
Klagenfurt am Wörthersee
23,7 %
Altenmarkt-Zauchensee
10,8 %
Murau
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1057 čtenářů.

Zapadlý region je domovem jedné z nejbizarnějších rakouských tradic

Cestování

Související články

Do Hochkönigu nejen za kuličkami

Rakouský region Hochkönig se rozprostírá okolo stejnojmenného horského masivu a tvoří jej obce Dienten, Maria Alm a Mühlbach. Vyhledávají jej jak rodiny...

Výběr článků

Načítám