Hlavní obsah

Zamiloval si Latinskou Ameriku. Slovenský dobrodruh tam občas pokouší štěstí

Michala Hertlíka od dětství přitahovala geografie. Později ho zaujaly především španělsky hovořící země, a tak se jeho životní vášní stala Latinská Amerika, kterou už deset let pravidelně navštěvuje. Byl třeba ve Venezuele, Mexiku či v Salvadoru, kde pátral po jedinečných a turisticky opomíjených lokalitách. Nejen o tom, proč mají lidé z tohoto koutu světa stále obavy, hovoří slovenský cestovatel v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa - Latinská AmerikaVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Čím Hertlíka okouzlila Latinská Amerika?
  • Jak vzpomíná na první cestu do Venezuely?
  • Proč mají ze Střední a Jižní Ameriky stále někteří lidé strach?
  • Jakou proměnou prošel Salvador?
  • Čím je pro Hertlíka lákavé sbírání domorodých masek?

Už jako malého chlapce fascinovala Hertlíka historie či zeměpis, rád studoval mapy, zajímal se o dálné krajiny, kreslil si vlajky a učil se všechna hlavní města světa. „Bylo mi asi sedm nebo osm let. Později mě nějakým způsobem mnohem víc než jiné světadíly uchvátila právě Latinská Amerika. Dodnes nedokážu říct proč,“ konstatuje Hertlík.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

„Přišlo mi to hrozně daleko od Slovenska, jako malý kluk jsem si nedokázal představit, že bych se tam někdy podíval,“ usmívá se cestovatel, který během uplynulých deseti let stihl navštívit třeba Brazílii, Peru, Chile, Nikaraguu nebo Kubu. „Postupem času jsem se začal učit španělsky a došlo mi, že opravdu nezbývá nic jiného než se do Latinské Ameriky vydat.“

Jako vůbec první zemi si Hertlík vybral Venezuelu, což byla podle něj docela odvážná volba. Jihoamerickou zemi provází kvůli nestabilní politické situaci a bezpečnostním rizikům nepříliš lichotivá pověst. „Na cestu jsem spíš než sebe musel připravit moje rodiče. A jelikož jsem tehdy neměl prakticky žádné zkušenosti, nejel jsem na vlastní pěst, ale jako stážista přes jednu studentskou organizaci,“ uvádí cestovatel s tím, že původně chtěl do Peru, které ale nevyšlo.

Čech prošel pěšky jednu z nejrizikovějších zemí světa. Ani přes výhrůžky smrtí nelituje

Cestování

Venezuelu se Hertlíkovi podařilo navštívit v údajně posledním roku, kdy ještě nebyla nestabilní situací tak poznamenaná. „V té době jsem si neuvědomoval, že jedu do jedné z nejnebezpečnějších zemí světa. Nějaké informace jsem samozřejmě měl, ale bylo mi tehdy 20 let. Nevím, zda bych se s rozumem, který mám dnes, znovu rozhodl pro Venezuelu,“ usmívá se slovenský dobrodruh.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Michal Hertlík si už v dětství zamiloval vše, co souvisí se zeměpisem.

Vrátit se do země kvůli porovnání Hertlík v tuto chvíli neplánuje. Kvůli omezenému času raději navštěvuje nové státy, než aby znovu zavítal do těch, ve kterých už byl.

Na život to není, říká

I přes hrubší start Hertlíka Latinská Amerika okouzlila. A to zejména svou barevností, naturelem, ale i mentalitou místních lidí. „Je to taková kombinace mnoha věcí, které v Evropě nenajdete,“ tvrdí Slovák s tím, že mu Střední a Jižní Amerika přijdou autentičtější. „Tady jsme spíše zamračení, introvertní. Tam je to ale opačně.“

Tempo Latinské Ameriky Hertlíkovi vyhovuje na výlety, ale připouští, že na život si ho příliš neumí představit. Kdo se však chce naučit cestovat, ten by měl do regionu, který zahrnuje 33 zemí, vyrazit. Zjistí třeba, že je zbytečné až příliš detailně plánovat, protože okolnosti mu vždy do cesty hodí nové výzvy.

„Nikdy nevíte, co se vám tam může přihodit, je to jiný svět, jiná řeč, jiné podmínky. Chápu, že se někdo na ten kontinent dívá s respektem. Ale potom jsou lidé jako já, co jdou tak trochu přes mrtvoly.“

Hertlíka nejvíc baví cestovat právě na místa, která nejsou tolik vyhledávaná turisty. Rád pátrá po skrytých klenotech a tvrdí o sobě, že pokud mu někdo řekne, aby někam nechodil, o to spíš se na dané místo vypraví. „Mám v sobě takový chtíč, chci to vidět. Asi trochu pokouším štěstí, ale zatím se mi to nevymstilo.“

Jako příjemné překvapení uvádí Hertlík třeba Salvador, který byl v minulosti kvůli vysoké kriminalitě i četným vraždám považován za nejméně bezpečnou zemi světa. Teď se naopak řadí k těm nejbezpečnějším v regionu. „Dříve tam v podstatě vládly gangy, které nebojovaly jen mezi sebou, ale zabíjely i místní obyvatelstvo. Jen tak. Prakticky 30 let tam lidé měli strach vycházet z domů, byla to černá díra Latinské Ameriky.“

Nová vláda v čele s novým prezidentem se rozhodla gangy vymýtit a změnit tak špatnou reputaci Salvadoru. „Jel jsem tam v létě 2022, změny byly velmi čerstvé, ale zároveň jsem věděl, že situace je už jiná.“

Jak se Latinská Amerika v poslední dekádě změnila? Které země jsou pro turisty nejvhodnější? Jaká dobrodružství tu lze zažít? Je znalost španělštiny při návštěvě nutností? A zužitkují cestovatelé zkušenosti z Latinské Ameriky i v jiných částech světa? Nejen to se dozvíte v kompletním rozhovoru, tento článek slouží pouze jako výtah vybraných témat. Na interview se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Máte k nim nějaké připomínky, výtky či pochvaly? Dejte nám vědět na adresu michael.svarc@novinky.cz a do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám