Hlavní obsah

Záměrně zničili skalní útvar v přírodní rezervaci. Hrozí jim až desetileté vězení

V dubnu dva muži zničili v americké rekreační oblasti Lake Mead skalní útvar. K jejich smůle se je při činu podařilo natočit, a tak Payden David Guy Cosper a Wyatt Clifford Fain stanou na podzim před soudem. Pokud budou shledáni vinnými, může jim podle kanceláře státního zástupce hrozit až desetiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

K incidentu došlo v rekreační oblasti Lake Mead.

Článek

K činu došlo letos začátkem dubna. Muži vědomě zničili kus skalního útvaru nedaleko pěší trasy Redstone Dune Trail, přičemž způsobili škodu přesahující tisíc dolarů (přes 22 tisíc korun). Díky videu se pachatele podařilo vypátrat.

„U vchodu nebyly žádné cedule, které by zakazovaly shazování skal nebo které by informovaly, že jde o chráněnou lokalitu,“ uvedl Cosperův obhájce Ross Goodman. „Můj klient netušil, že shodit balvan je protizákonné, dokud se u jeho domu o čtyři měsíce později neobjevili šerifové,“ řekl právník serveru CNN.

Fainův obhájce doplnil, že podle amerického právního systému platí presumpce neviny, dokud soud nevynese verdikt. Slyšení se má konat 8. října, úřad státního zástupce informoval, že mužům hrozí až desetileté vězení.

Rasistický vandal v Římě přesprejoval malbu zlaté olympijské volejbalistky

Evropa

Škoda je nevratná

Správci parku poprosili v dubnu veřejnost o pomoc s identifikací pachatelů. Škoda, kterou muži útvaru starému 140 milionů let způsobili, je nevratná. „Proboha proč by tohle někdo dělal něčemu tak krásnému? Je to jedno z mých oblíbených míst v parku a oni se tam objeví a jen tak ho zničí,“ uvedl mluvčí Lake Mead John Haynes.

Rekreační oblast pokrývá přes šest tisíc kilometrů čtverečních napříč státy Nevada a Arizona. Ročně ji navštíví asi šest milionů lidí, lákají je zejména vodní sporty, které lze provozovat na přehradě Lake Mead.

Vandalové v Americe poškodili historický památník. Vyryli do něj jména

Cestování

Výběr článků

Načítám