Hlavní obsah

Zámek probral Moravský Krumlov z polospánku a nyní řídí chod města

Proti zámecké zdi Moravského Krumlova parkuje už třetí autobus. Tentokrát jsou to turisté z Prahy. Trochu rozpačitě se rozhlížejí po rozlehlém nádvoří před zámkem, kde na střeše, vedle již opravené zámecké věže, pracuje na lešení několik řemeslníků. Zástup se během chvíle přesune do vestibulu a dvě pokladní mají hned plné ruce práce. A nejen ony. Okolo zámku se točí i mnoho podniků ve městě.

Zámek probral Krumlov z polospánku a nyní řídí chod městaVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

Léta plundrovaný zámek, kdy po hledání údajného pokladu zůstaly po posledním soukromém majiteli v místnostech vybourané zdi či podlahy, který v majetku města konečně vstává z mrtvých, dává práci nejen „zámeckým“, ale bez nadsázky doslova vrátil život a řídí chod šestitisícového Moravského Krumlova.

„Město máme sice docela hezké, ale bez zámku tady chcípnul pes. Kdyby nebyla Epopej, mohli bychom to zavřít. Ostatně podle zámeckého provozu se řídí i provoz náš,“ potvrzuje majitelka kavárny Na zámecké.

„Kavárnu otevřela moje máma na konci roku 2019, takže ji zastihnul ještě ke všemu i covid. Ale věřila, že se situace zlepší, vrátí se Epopej a bude líp. Měla pravdu,“ umívá se Kristýna Antonínová, která se servírkou Hanou Ševčíkovou sleduje ze dveří kavárny zastup lidí proudící k zámku.

Malý zámek s velkou duší. Jizvy po minulém režimu vzal na Stránově čas

Tipy na výlety

Diktuje podnikatelům provozní dobu

„Plně se zámku podřizujeme. V pondělí mají zavřeno, takže my také. V zimě kolem Vánoc je jediné delší období, kdy je zámek mimo provoz dva týdny, takže si odpočneme i my,“ dodává. Sortiment vlastnoručně vyráběných dortů rozšiřuje o polévku, sendviče.

„Je po nich poptávka, a dokonce se nám už i stává, že si nás lidé najdou v zahraničí na internetu a my jim připravíme pro jejich návštěvu občerstvení podle přání. Prostě se dostáváme díky zámku do světa,“ směje se podnikatelka.

V současné době stačí obsluhovat dvě, ale v létě, kdy jen za dva prázdninové měsíce přijelo do Krumlova přes deset tisíc lidí, jich bylo na hosty pět.

Přijíždějí odborníci na Muchovu tvorbu

Podobné zkušenosti mají i v nedalekém hotelu Rokiten. Ani ten by bez zámku zřejmě nemohl přežít.

„Evidujeme návštěvnost zhruba padesát tisíc lidí za rok. A tento počet nepolevuje ani nyní, kdy je zde Slovanská epopej již třetím rokem. Ovšem zatímco zpočátku to byli lidé z domácího okolí, tedy Znojemska, Břeclavska, Třebíčska Brna a podobně, nyní provázíme stále více návštěvníků z větší dálky. Prakticky ze všech regionů, a především z ciziny. Převládá Asie, ovšem často jsme i cílem Rakušanů. Přibývá opravdových znalců díla Alfonse Muchy. Ti už přijíždějí obvykle na víc než jeden den a návštěvy i opakují,“ říká mluvčí zámku Eva Fruhwirtová.

„Padesát tisíc návštěvníků ročně, to už je množství, které nám výrazně pomáhá s provozem zámku a jeho galerií. Jsme díky tomu plus minus na nule, čímž se může málokterá galerie v zemi pochlubit,“ říká starosta města Tomáš Třetina.

Ovšem zámek polyká další miliony kvůli opravám. Aktuálně je to sedm milionů na opravu střechy, po které se na zámku objeví i funkční bicí hodiny. Dalších sto padesát až dvě stě milionů bude potřeba na vzkříšení koníren a západního křídla. To už však podle starosty bez dotací nepůjde.

První prohlídkový okruh komnat

Návštěvníky však neláká jen Slovanská epopej, ale kupují si i okruh do zámeckých komnat po rekonstrukci, které jsou v tomto léta pustošeném zámku čerstvou raritou. Tu a tam je zájem i o výstup na padesátimetrovou zámeckou věž.

„Tak, jak by měl každý aspoň jednou navštívit Hrad v Praze, taky by měl každý vidět a zažít tuto úžasnou podívanou v Krumlově, je přesvědčena návštěvnice z „pražského“ autobusu.

Gočárova galerie vystavuje obrazy Alfonse Muchy v konfrontaci s tvorbou současných umělců

Kultura

Výběr článků

Načítám