Článek
Elegantní moderní restaurace Cura se nachází nedaleko náměstí Markýze de Pombala v centru moderního Lisabonu a v těsné blízkosti Parku Eduarda VII. s botanickou zahradou Estufa Fria. Jeden z kulinářských pokladů prosluněné metropole je podle Daily Mailu hvězdou luxusního hotelu Four Season Ritz.
Možná i proto by chléb nebyl jednou z očekávaných položek několikachodového degustačního menu. Plnou pozornost konzumentů si však podle všeho vskutku zaslouží.
S práškem ze sena místo soli
Košíček s plátky venkovského chleba a mrňavý bochník mléčného chleba servírované s máslem posypaným práškem z uzeného sena a olivovým olejem vylisovaným rodinou šéfkuchaře Pedra Pena Bastose jsou jedním ze samostatných chodů a mají být až neuvěřitelně dobré.
Michelinská restaurace po 26 letech zavře. Je příliš drahá
Rodinné ingredience jen napovídají domněnce, že se jedná o verzi dovedenou k dokonalosti jídla, na kterém si mladý, avšak vyhlášený kulinární mág pochutnával už v dětství. A na to se nezapomíná.
Dvojici chlebů tak patří čestné místo mezi hovězím s houbami shitake a foie gras, olihní s ořechy, kaviárem a bergamotem či holubem se smrži a šalvějí. Cena 13chodového luxusního menu je v přepočtu zhruba 4530 korun.
Restaurace podle Michelinova průvodce reprezentuje to nejlepší z vysoké gastronomie za použití malého množství kvalitních, především lokálních sezonních surovin.
Hosté si v ní mohou vybrat celkem ze tří degustačních menu a chléb hraje hlavní roli ve všech. Jinak se daná menu liší zejména množstvím dalších chodů a cenou. Osmichodové vyjde v přepočtu asi na 3550 korun a levnější varianta rovněž 13chodového menu pak na stejnou sumu.
Someliérka Klára Kollárová šíří věhlas našich vín doma i za humny
Šéfkuchař Bastos uvedl, že chléb v restauraci vyrábějí z mletých zrn starých odrůd pšenice, což mu dodává více chuti a textury. Nechává se pak kynout 24 hodin a peče se vždy čerstvý těsně před servírováním.
Tresky nade vše
Mezi dalšími neméně opěvovanými pokrmy nemůže chybět několik druhů ryb a mořských plodů, jimiž je tamní kuchyně proslulá. Portugalci své tresky milují natolik, že v Lisabonu vzniklo i muzeum věnované právě jim, zejména historii rybolovu a jejího významu nejen v gastronomii, ale i kultuře země.
Dozvíte se v něm, jak a proč celé generace Portugalců riskovaly život v těch nejnehostinnějších mořích kolem Grónska a Newfoundlandu, aby si krajané mohli pochutnat na dušené tresce s cibulí.
Muzeum je natolik interaktivní, že zaujme jak dospělé, tak děti, a dokonce i ostatní národy, pro něž zaujetí treskou končí nad talířem lahodného rybího pokrmu, který v zemi pořídíte doslova na každém rohu. Vstupné pro děti od 6 do 15 let stojí v přepočtu necelou padesátikorunu, návštěvníky od 16 do 65 let pak vyjde na bezmála stokorunu.
Centro Interpretativo da História do Bacalhau sídlí na Praça do Comércio, jednom z nejkrásnějších lisabonských náměstí, příznačně u mořského břehu. Při jeho návštěvě si nenechte ujít vyhlídku z vítězného oblouku Arco do Triunfo da Rua Augusta. Tamější 360stupňový výhled na město patří k jedněm z nejkrásnějším v Lisabonu.
A shodou okolností se nachází v docházkové vzdálenosti od Cury a dost možná tedy i toho nejlepšího chleba. Na jídle totiž Portugalcům opravdu záleží.