Hlavní obsah

Zákazy ani postupná demontáž nezabírají. Nejkontroverznější atrakce Havaje dál táhne

Havajské Haiku Stairs, jimž se přezdívá schody do nebe, opět vyvolávají obavy úřadů. Přestože se atrakce postupně rozebírá, některé dobrodruhy to neodrazuje. Minulý týden tu policisté zatkli 14 lidí, kteří se na schodiště vedoucí po hřebenech ostrova Oahu vydali navzdory zákazu vstupu.

Foto: Profimedia.cz

Schodiště Haiku Stairs vzniklo během druhé světové války.

Článek

Haiku Stairs vzniklo za druhé světové války a vybudovalo ho americké námořnictvo. Jemu schodiště sloužilo jen krátce. Výhledy však začaly přitahovat civilní návštěvníky navzdory tomu, že nešlo o oficiální turistickou atrakci a vstup na hřebeny byl od roku 1987 výslovně zakázán. Doba instagramu problém ještě prohloubila, a tak se nakonec úřady rozhodly schody postupně demontovat.

„Je neuvěřitelně egoistické a nerespektující lézt na Haiku Stairs nebo Middle Ridge Trails. Bylo jasně řečeno, že je do těchto oblastí zakázaný vstup kvůli bezpečnosti a ochraně přírodních zdrojů,“ uvedl Jason Redulla, šéf havajského úřadu pro ochranu přírody DOCARE. „Někdo se tam zraní nebo zabije,“ doplnil.

Server CNN uvádí, že všech 14 lidí, které policisté v minulém týdnu zatkli, bylo obviněno z porušení zákazu vstupu. Za přečin si mohou vysloužit až třicetidenní pobyt ve vězení. Osm ze čtrnácti turistů bylo zadrženo minulé úterý 3. září, není však jasné, zda se na schodiště vypravili společně.

„Pro lidi je nebezpečné vstupovat do stavební zóny nebo se pokusit sestoupit po hřebenu. Musí přemýšlet o následcích, když se někdo zraní či hůř, a bude potřebovat pomoc. Na tohle místo se záchranáři budou dostávat jen velmi těžko, což může oddálit ošetření,“ varoval Redulla.

Iniciativa chtěla demontáži zabránit

Podle úřadů je přístup turistů tristní i z důvodu, že se schodiště postupně rozebírá a některé jeho sekce už jsou pryč. O tomto kroku rozhodla radnice Honolulu v roce 2021, když upozornění a zákazy na dobrodruhy nezabraly. Demontáž je však složitá a rozloženou konstrukci musí vždy po částech odvézt helikoptéra.

Místní iniciativa nazvaná Friends of the Haiku Stairs se snažila demontáži zabránit. Argumentovala tím, že za 2,5 milionu dolarů (56 milionů korun) jsou práce až příliš nákladné.

Záměrně zničili skalní útvar v přírodní rezervaci. Hrozí jim až desetileté vězení

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám