Hlavní obsah

Žádný spánek, pití ani pohyb. Nový trend při cestách letadlem je hloupý a riskantní

Dálkové lety trvající několik hodin nejsou pro většinu lidí dvakrát příjemné. Nový trend zvaný raw-dogging, pojmenovaný podle nechráněného sexuálního styku, činí takové cesty ještě nekonečnějšími, přesto se mu někteří pasažéři dobrovolně oddávají. Praktika, kterou odborníci označují za riskantní a hloupou, káže prožít let bez vody, jídla, spánku, zábavy i chození na toaletu. Cílem je se nudit a koukat takzvaně „do blba“.

Foto: Profimedia.cz

Cílená nuda je novým trendem při dálkových letech. Odborníci praktiku spíše kritizují (ilustrační foto).

Článek

Pokud lidé povětšinou prahnou při dálkových letech se nějak smysluplně zabavit a přežít cestu s co nejmenší újmou na psychice, raw-dogging je naprostý opak. Cestující se cíleně vystavují nudě, hladu či žízni a bezcílně civí do opěrky sedadla před sebou, v lepším případě zírají na leteckou mapu, jež ukazuje, za jak dlouho dorazí letadlo do své destinace.

Cílem trendu je údajně utužovat sebekázeň a během probdělých hodin se lépe propojit se sebou samým, uvádí server Euro News. Ten doplňuje, že raw-doggingu se nejčastěji oddávají muži. To není podle klinické psycholožky Gurpreet Kaurové nic zvláštního. „Takové chování vysílá signál o mentální odolnosti a disciplíně, což jsou z historického hlediska mužské povahové rysy,“ vysvětlila.

„Jak se obrysy maskulinity ve společnosti rozmazávají, může to působit jako hrozba pro mužskou identitu. I proto tento trend oslovuje spíše muže, kteří chtějí dát svou maskulinitu najevo skrze výzvu, která vyžaduje vytrvalost,“ míní Kaurová a dodává, že cíleně se nudit a přežít množství hodin prakticky bez hnutí má být důkazem o silné vůli daných jedinců. „Mohou takto validovat sami sebe a zaujmout ve společnosti roli alfa samců.“

Za covidu se přestěhovala do slunné Kalábrie. Z rodného Česka jí chybí hlavně utopenci

Cestování

Posílení psychiky? Spíš riziko dehydratace

Někteří příznivci trendu tvrdí, že je raw-dogging skvělým detoxem od technologií a technikou, která napomáhá k mindfulness. To je termín, jenž by šel přeložit jako plné uvědomění, všímavost či vědomí sama sebe a jde o způsob, jak bojovat se stresem.

S tím však zásadně nesouhlasí právě odborníci. Posilovat mindfulness v takovém prostředí, jako je právě letadlo, není zcela ideální vzhledem k mnoha rušivým elementům. „Meditace se má vykonávat na tichých místech z dobrého důvodu. Chvíle, kdy jste si vědomi sebe sama, jsou experty na duševní zdraví doporučovány, ale raw-dogging není jen okamžik, ale podstatně dlouhá doba,“ tvrdí Kaurová.

Z věcného úhlu pohledu kritizuje trend také praktická lékařka Gill Jenkinsová. „Dálkové lety jsou samy o sobě rizikové z hlediska dehydratace. A pokud se nehýbete, hrozí vám hluboká žilní trombóza, kterou dehydratace ještě umocňuje. A nechodit na toaletu je už trochu hloupé. Pokud musíte vykonat potřebu, tak zkrátka musíte vykonat potřebu,“ uvedla.

Digitální detox je podle Jenkinsové sice prospěšný, ale vše ostatní navázané na raw-dogging je prý hloupé. „Jsou to idioti,“ řekla lékařka pro BBC o příznivcích trendu.

Trochu jinak se na raw-dogging dívá obchodní psycholožka Danielle Haigová, která chápe, že mají lidé potřebu se v uspěchaném přetechnizovaném světě více spojit sami se sebou. Trend podle ní umocňuje touhu po rovnováze. „Jde o možnost, jak se mentálně dobít a získat novou perspektivu,“ míní psycholožka.

GLOSA: Frustrace z hord turistů v Evropě sama neodezní. Je potřeba tvrdších opatření

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám