Hlavní obsah

Žádné reproduktory ani skupinky nad 25 lidí. Benátky opět zpřísňují pravidla

V Benátkách platí od začátku června nová pravidla. Ta zakazují používání reproduktorů a rovněž limitují organizované skupiny, které nyní nesmí přesáhnout 25 účastníků. Jde o součást kampaně proti masovému cestovnímu ruchu, v jehož rámci zavedlo italské město ve vyhrazených termínech i vstupné pro jednodenní návštěvníky.

Foto: Profimedia.cz

Benátky opět přitvrzují v pravidlech (ilustrační foto).

Článek

Nová opatření mají podle úřadů omezit dopad takzvaného „overtourismu“ na Benátky, informuje BBC. Plány na tyto konkrétní zákazy byly oznámeny už v prosinci minulého roku, reproduktory totiž mohou způsobovat chaos a rušit ostatní lidi, zatímco limit na množství účastníků organizovaných skupin je vyjádřením respektu ke křehkému městu.

Pravidla, která vstoupila v platnost v sobotu, platí také pro ostrovy Burano, Murano a Torcello, píše Independent.

„Administrativa chce nastínit jasná pravidla, která budou respektující vůči křehkosti Benátek, dopravě, a jež zajistí koexistenci místních,“ uvedl radní pro obchod Sebastiano Costalonga a doplnil, že město nebude nově tolerovat průvodce bez náležité licence.

Exodus obyvatel

Benátky začaly v dubnu vybírat vstupné od jednodenních návštěvníků, poplatek činí pouhých pět eur (zhruba 124 korun). Kritici opatření tvrdí, že podle monitoringu ale návštěvníků stále přibývá a krok se tak zcela míjí účinkem.

Vstupné se nicméně platí jen ve vyhrazené dny, dohromady jich je letos 29, nejvíce v květnu, zbytek v červnu a červenci, pro zbytek roku se s poplatkem v tuto chvíli nepočítá.

Benátky se kvůli stále vyššímu množství turistů vylidňují. BBC informuje, že město disponuje skoro 50 tisíci lůžky pro turisty, což je mnohem větší číslo, než kolik místa je k dispozici pro lokální obyvatele.

Vstupné do Benátek se podle kritiků míjí účinkem. Návštěvníci přibývají

Cestování

V dubnu se začíná platit vstupné do Benátek. Jak přesně to bude fungovat?

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám