Článek
Korejský salát, na jehož přípravu se nejčastěji používá pekingské zelí a množství chilli, pouští šťávu, a proto se k němu přistupuje jako k tekutině. Jeho převážení na palubě letadla v balení nad 100 mililitrů je z toho důvodu zakázané, stejně jako je to v případě vody či kosmetiky, informuje server CNN.
Letiště v Inčchonu, které slouží jako častá vstupní brána do Soulu, zabavilo loni 10,7 tuny oblíbeného pokrmu. V roce 2023 to bylo 10,5 tuny. Úřady, ale také influenceři proto Jihokorejcům připomínají, že kimčchi patří do odbaveného zavazadla, nikoli do příručního.
Zákaz na páchnoucí věci
Salát kimčchi se podobně jako další fermentované produkty vyznačuje silnou a nepříliš libou vůní. Jeho konzumace v letadle tedy nemusí být tím úplně nejlepším nápadem. Na druhou stranu není jeho převážení zcela zakázáno jako v případě jiných zapáchajících či kvašených dobrot.
Některé společnosti nepovolují převážení tropického ovoce durian, jiné zase řekly jasné ne švédské pochoutce surströmming, což jsou fermentovaní sledi v konzervě. Více než odér však aerolinkám Air France, British Airways či KLM dělal starost zvýšený výbušný potenciál plechovky. Podle výrobců rybí pochoutky jde však o mýtus.