Hlavní obsah

Začarované ostrovy dvakrát podraží. Už od srpna

Galapágám je již od dob jejich objevení přezdíváno začarované ostrovy, označil je tak ve své knize i známý český dobrodruh a mořeplavec Richard Konkolski. Kdo je ale spolu s fascinující faunou, jež se nevyskytuje nikde jinde na světě, bude chtít spatřit na vlastní oči, vyjde ho to brzy ještě o dost dráž než dřív. Vstupné do národního parku Galapágy se totiž od 1. srpna zdvojnásobí.

Foto: Profimedia.cz

Výlet na Galapágy se od srpna ještě víc prodraží (ilustrační foto).

Článek

Cesta na Galapágy nikdy nebyla levnou záležitostí. Turisté, kteří se tam vypraví od srpna, se vyjma nákladné cesty a ubytování musejí připravit ještě na dvojnásobné zdražení vstupného do národního parku zahrnujícího 97 procent povrchu ostrovů, jak informoval server Independent.

Dvakrát tolik z dobrých důvodů

Původní cena 100 dolarů (2337 korun) od prvního srpna stoupne na 200 dolarů (4674 korun) pro většinu mezinárodních turistů. Návštěvníci z Argentiny, Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Peru, Paraguaye a Uruguaye budou nyní též platit dvojnásobek, 100 dolarů (2336 korun) místo původních 50 (1168). Ekvádorci nově zaplatí 30 dolarů (701 korun) oproti dřívějším spíše symbolickým 6 dolarům (140 korunám).

Foto: Profimedia.cz

Návštěva Galapág připomíná cestu do prehistorie.

Zvýšení vstupného má být nezbytným krokem, který umožní znásobit úsilí věnované ochraně jedinečné přírody a ekosystému ostrovů. Nutno dodat, že se jedná o první zdražení od roku 1998.

Galapágy východu budou limitovat turisty. Kvůli ochraně místní kočky

Cestování

Cestovní ruch na Galapágách je přísně kontrolován, protože ostrovy s pouhými 33 tisíci stálými obyvateli ročně navštíví až 170 tisíc turistů. V roce 2017 UNESCO, pod které tamější národní park spadá, varovalo ostrovy před růstem cestovního ruchu a jeho negativními dopady.

Nejen želvy a leguáni

Galapágy tvoří 13 velkých ostrovů, šest menších a nepočítaně ostrůvků a skal ve východní části Tichého oceánu. Od Ekvádoru jsou vzdálené zhruba 960 kilometrů a jejich odlehlost spolu s nevšední polohou na obou stranách rovníku a vulkanickým původem tvoří ideální podmínky pro obrovské množství fascinujících endemických živočišných druhů.

Foto: Profimedia.cz

Želvy sloní jsou jedním z mnoha endemických druhů Galapág.

Nejznámější jsou Galapágy jako domov želvy sloní, které dosahují velikosti až jeden a půl metru, váhy okolo čtyř set kilogramů a dožívají se až 150 let. Mezi další nevšední představitele tamní zvířeny patří leguán galapážský, leguán mořský, tučňák galapážský a mnoho rovněž endemických druhů ptáků.

Potkali se v Ekvádoru. Za životní štěstí vděčí vzkazu v hotelových dveřích

Cestování

Výběr článků

Načítám