Hlavní obsah

Za sběr odpadků jídlo zdarma? V Kodani chtějí odměňovat turisty

Kodaň má pověst jednoho z nejzelenějších měst Evropy, a to v doslovném i přeneseném slova smyslu. V dánské metropoli chtějí nyní odměňovat turisty, kteří přispějí k lepšímu životnímu prostředí nejrůznějšími aktivitami, jako jsou třeba sběr odpadků či cestování veřejnou dopravou. Návštěvníci si mohou vysloužit jídlo zdarma či bezplatnou účast na prohlídkách.

Foto: Profimedia.cz

Kodaň má pověst města přívětivého k životnímu prostředí.

Článek

Zkušební fáze projektu CopenPay poběží od 15. července do 11. srpna a spočívá v tom, že návštěvníci budou moci prospěšné aktivity směnit za nejrůznější odměny. V pondělí o tom informovala turistická organizace Visit Copenhagen.

V praxi to bude fungovat následovně: turisté, kteří do Dánské národní galerie donesou plastový odpad, si zajistí přístup na workshop, kde ze smetí vytvoří umělecký kousek. Návštěvníci, kteří na kole či veřejnou dopravou vyrazí k místní ekologické spalovně odpadu, si budou moci sjet umělou sjezdovku Copenhill na střeše budovy, informoval server CNN.

Založen na důvěře

„CopenPay odměňuje aktivity, jako jsou jízda na kole, úklid, dobrovolnictví na městských farmách, a to přístupem k nejrůznějším zážitkům a divům Kodaně. Zahrnuje to bezplatné prohlídky muzeí s průvodcem, bezplatné zapůjčení kajaku, a dokonce i vegetariánský oběd z místních plodů zdarma,“ uvedli zástupci turistické organizace.

Doplnili, že projekt CopenPay má inspirovat návštěvníky k tomu, aby poznali, co Kodaň nabízí, a zároveň trochu ulevili planetě. „Jde nám o vytvoření hodnotných a památných zážitků, které jsou zodpovědné k životnímu prostředí,“ vysvětlil šéf turistické centrály Mikkel Aarø Hansen.

Systém je založen na důvěře, turisté se mohou ale prokazovat třeba lístkem na hromadnou dopravu a podobně. Na internetu je v tuto chvíli k dispozici mapa s více než dvaceti zapojenými místy, podniky a podobně. Pokud se projekt ve své zkušební fázi osvědčí, mohl by být k dispozici celoročně.

O nejtajemnějším místu Kodaně mnoho turistů neví. Vládne tady tma a vlhko

Cestování

Co je sakra hygge aneb 7 důvodů, proč navštívit Kodaň

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám