Hlavní obsah

Za falické kostýmy pokuta. Španělské město se vyhranilo vůči rozlučkám se svobodou

Španělskému městečku Platja d’Aro, které leží v oblasti Costa Brava, došla trpělivost s rozlučkami se svobodou. Tedy konkrétně s těmi, při nichž se účastníci chovají nevhodně, oblékají se do kostýmů ve tvaru penisu nebo nosí po ulicích nafukovací panny. Za něco takového bude nově hrozit pokuta ve výši až 1500 eur (zhruba 37 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Platja d’Aro navštíví během jediného letního víkendu i 300 tisíc turistů.

Článek

V Platja d’Aro žije přes 12 tisíc lidí, během jediného letního víkendu sem ovšem zavítá i 300 tisíc návštěvníků. Jde totiž o populární destinaci pro rozlučky se svobodou, a to jak pánské, tak dámské. Server Guardian uvádí, že řada specializovaných internetových stránek vyloženě nabízí pobytové balíčky, které zahrnují ubytování, plavby kolem pobřeží a striptéry či striptérky.

Nová vyhláška proto zakazuje pohyb na ulicích bez oblečení či pouze ve spodním prádle. Pokuta ale hrozí i těm, kteří si do veřejného prostoru vezmou oděv či doplňky reprezentující genitálie – nejde jen o falické kostýmy, ale třeba i čelenky s penisy a podobně. Za něco takového hrozí finanční postihy od 300 do 1500 eur (od 7400 do 37 tisíc korun).

„Takové chování má vliv na místní život, musíme proti tomu bojovat,“ uvedl starosta Maurici Jiménez a doplnil, že kdyby to bylo v jeho moci, zakázal by rozlučky úplně.

Odletí a nezaplatí

Šéf místní policie David Puertas uvedl jako příklad špatného chování nedávný případ, kdy turisté svého kamaráda, nastávajícího ženicha, připevnili k pouliční lampě lepicí páskou a zplna hrdla zpívali a vyhrávali hudbu do brzkých ranních hodin.

Server Guardian upozorňuje, že zákaz chození v plavkách kdekoli mimo pláž zavedla v minulých letech mimo jiné i Barcelona. Nařízení má ale zanedbatelný efekt, protože provinilci jsou v drtivé většině zahraniční turisté, kteří zkrátka odletí do svých rodišť, aniž by pokutu zaplatili.

Dalšími letovisky, která přikročila k omezení rozluček se svobodou, jsou mimo jiné Tossa de Mar, ale i větší města jako Malaga, Sevilla či Granada.

Obec na Menorce natáhla v ulicích řetězy. Mají odradit nevychované turisty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám