Hlavní obsah

Z pasažéra bodyguardem. Let Ryanairu se pro cestujícího nepříjemně zvrtl

Opilecké a násilné incidenty v letadlech rostou jako houby po dešti a ne vždy se posádce daří situaci hned vyřešit. Během července musel na letu Ryanairu z Manchesteru na Lanzarote zasáhnout irský farmář, který na španělský ostrov mířil na dovolenou. Nastoupil jako běžný cestující, ale dle jeho slov bylo třeba zhostit se role ochranky, když agresivní opilý muž nadával cestujícím a choval se násilnicky.

Foto: Profimedia.cz

Na letu společnosti Ryanair na Lanzarote se pasažér choval jako člen ochranky (ilustrační fotografie).

Článek

O události, kdy musel běžný cestující dle svých slov vzít situaci do svých rukou, informovaly servery Daily MailIndependent. K incidentu ve vzduchu došlo na začátku července.

Nadávky i násilí

Podle Stuarta Wilsona, 52letého irského farmáře z Dunfanaghy, se asi 190 centimetrů vysoký zjevně opilý muž probudil v druhé půli čtyřhodinového letu z Manchesteru na Lanzarote a začal vyvádět. Nejprve srazil své přítelkyni, která seděla vedle něj, brýle z hlavy a následně mlátil pěstí do zavazadlového prostoru, stropu, opěrek i sedadla před sebou. Přitom na ni opakovaně řval: „Ty d***o, ty k***o.“

Jeho přítelkyně se dala do usedavého pláče a nebyla k utišení. Snahy ostatních cestujících přimět ho, aby přestal, se míjely účinkem. Někteří cestující se báli, jiní byli naštvaní. Letadlem, ve kterém byly přítomny i děti, se ozýval pláč a křik pasažérů.

V letadle vypukla hromadná bitka. Létaly pěsti i lahve

Koktejl

Wilson se proto rozhodl sám zakročit. „Nejsem ochranka, účastnil jsem se letu jako pasažér,“ uvedl cestující a dodal, že se jí ale musel stát, aby se pokusil zvládnout situaci.

Palubní posádce se poté podařilo odvést muže do zadní části letadla, ale podle Wilsona se následně vrátil zpět. „Dostal se do hádky s dalším cestujícím. Dal mu hlavičku tak silnou, že se ten druhý muž skácel,“ sdělil Daily Mailu.

Zločin a trest?

„Bylo vidět, že hodně pil. Nevím, jestli užil i nějaké drogy, ale tohle bylo strašlivé chování,“ dodal pasažér a vyjádřil překvapení nad tím, že muž nebyl po přistání na španělském ostrově zatčen. Viděl ale, jak si to s ním dva blíže nespecifikovaní muži vyřídili po svém a údajně pak narušitel klidného letu skončil s ovázanou hlavou a patrně zlomenými žebry.

Wilson ještě sdělil, že přátelé hrubiánovy přítelkyně, kteří během letu hojně popíjeli a „vapovali“, ji pobízeli, aby si na uklidnění dala více vodky. Wilson se po svém zásahu dočkal díků od ostatních cestujících i zúčastněné ženy.

Letecká společnost se v oficiálním vyjádření omluvila za nepříjemnosti způsobené neukázněným chováním cestujících. „Dvojice pasažérů se během letu z Manchesteru na Lanzarote začala chovat rušivě. Posádka uklidnila situaci a přesunula jednoho z rušivých cestujících po zbytek letu na druhý konec letadla, které přistálo na Lanzarote podle plánu bez dalších narušení,“ okomentovala situaci.

„Bezpečnost a blaho naší posádky a cestujících je pro Ryanair prioritou číslo 1 a snažíme se vymýtit neukázněné chování na palubách našich letadel,“ dodal mluvčí letecké společnosti.

Chování jako kouření elektronických cigaret a požívání alkoholu z vlastních zásob, které zmínil Wilson, palubní posádka zřejmě nezaregistrovala.

Zákaz alkoholu v letadlech? Důvodů stále přibývá

Cestování

Britové „vypili“ letadlo do půl hodiny po startu

Cestování

Výběr článků

Načítám