Hlavní obsah

Z narvaných ulic k městu duchů. Nejhorší sezona vůbec, stěžují si na Santorini

Řecký ostrov Santorini se dostal na scestí. Na jedné straně je vyobrazován jako zaplavený davy turistů, na straně druhé si ale někteří místní stěžují, že když odplují výletní lodě, je v ulicích a ubikacích prázdno. Problémem údajně není overtourism, tedy masový cestovní ruch, ale absence kvalitní infrastruktury a špatná reputace.

Foto: Profimedia.cz

Santorini proslulo malebnými výhledy.

Článek

Výletní lodě představují pro Santorini největší zátěž. Z plovoucích kolosů se denně vyvalí tisíce lidí, kteří ale večer zase poslušně odjedou. Zatímco přes den ulice praskají ve švech, v noci je na nich prázdno, píše server CNN.

„Overtourism neexistuje. Z mého pohledu je problémem nedostatek infrastruktury,“ míní Gianluca Chimenti, který na Santorini žije 18 let a provozuje tu turistickou agenturu. Dodává, že zatímco sociální média zaplavují fotografie davů během nejvytíženějších denních hodin, realita je poněkud jiná. „Pravda je, že je ostrov prázdný jako nikdy předtím. Je to nejhorší sezona v historii,“ konstatuje Chimenti.

Přestože červenec a srpen jsou na Santorini hlavní sezonou, centra městeček jsou po deváté hodině večer vylidněná a ani restaurace či hotely zrovna nepraskají ve švech. A i když jsou turisté z výletních lodí pro místní ekonomiku potřební, nezdrží se nikdy dlouho. „Problém je, že sociální média ukazují něco úplně jiného, jen ne realitu,“ tvrdí Chimenti.

Nejzelenější řecké souostroví vábí nejen krásnými plážemi

Cestování

Fotky davů navíc přiživují negativní reputaci ostrova a vykreslují ho jako místo, kde není k hnutí. Kvůli tomu se množství potenciálních návštěvníků rozhodne zvolit raději jinou destinaci.

Starosta Santorini Nikos Zorzos navrhnul, aby se od příštího roku stanovil limit na počet denních návštěvníků připlouvajících na výletních lodích, a to na osm tisíc. Plán má podporu premiéra Kyriakose Mitsotakise. Ten Bloombergu řekl, že opatření začne platit příští rok.

Mezinárodní asociace výletních plaveb přislíbila, že se limitu podřídí. Podle Marii Deligianniové, šéfky pro oblast východního Středomoří, se společnosti zavázaly také k diverzifikaci řeckých itinerářů, aby se nejvytíženější místa trochu uvolnila. Skoro dvě třetiny výletních plaveb nyní vyjma Santorini zahrnují ještě Mykonos a Piraeus.

Pryč z Firy

Santorini patří mezi oblíbené destinace pro líbánky. Strávila je tu také Britka Katie Haslamová se svým manželem Robem. Pečlivě však plánovala, jakým místům se vyhne. „Nechtěli jsme jet do Firy, protože jsme četli, že je tam opravdu rušno,“ uvedla pro CNN turistka. Dodala, že největší město vyměnila za vesnici na útesech. „Bylo to úžasné, milé a tiché.“

Fiře se pár přesto zcela nevyhnul. „Když jsme dorazili, viděli jsme asi osm výletních lodí a tisíce lidí. Tak jsme raději zase šli,“ doplnila.

Západ slunce, pro nějž je Santorini pověstné, si novomanželé přesto užili. Jen se nemačkali s ostatními v ulicích, ale vychutnali si ho sami na balkoně a s lahví vína. „Bylo to velmi kouzelné,“ sdělila Haslamová.

Anketa

Láká vás návštěva Santorini?
Ano, chci se tam jednou podívat
50,9 %
Už jsem tam byl/a a jel/a bych znovu
16 %
Už jsem tam byl/a a jednou mi to stačilo
8,2 %
Ne, neláká mě to
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16754 čtenářů.

Řekové se obávají o svůj přírodní klenot. Kvůli hordám turistů ztrácí na romantice

Cestování

Lehátko moc blízko moře? Za plážové hříchy v Řecku padají vysoké pokuty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám