Hlavní obsah

Z deseti nejbělostnějších pláží světa je šest evropských

Kvalita pláží je pro většinu turistů zásadním faktorem jak při výběru letních dovolených, tak i útěků před chladnými zimními měsíci do exotiky. Nejnovější studie se při hodnocení pláží zaměřila na jeden zásadní aspekt - co nejdokonalejší bělost písku. A ve výsledné desítce je hned šest evropských krásek v Řecku, Španělsku, Francii a Itálii. Vyberete si svou favoritku?

Foto: Profimedia.cz

Z hlediska bělosti písku dopadla v Evropě nejlépe řecká pláž Marmari. Skončila na celkovém třetím místě.

Článek

O žebříčku těch nejbělejších pláží ve světě informovaly servery IndependentTravel Daily Media, které odkazují na studii agentury CV Villas. Ta se zaměřila na analýzu barev více než 200 oblíbených světových pláží, přičemž využívala i fotografie z online map. V první třicítce se objevilo patnáct evropských pláží a do první desítky se jich probojovalo hned šest.

Mexiko, Seychely i Řecko

Na prvním místě skončila pláž v mexickém Tulumu, jejíž barva byla vyhodnocena jako světově nejsvětlejší odstín bílé. Tulum je u mezinárodních turistů oblíbený díky plážím s jemným pískem, z nichž je přímý výhled na mayské chrámy. Okolí krášlí palmy, prostě exotika, jak má být.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na plážový Tulum je prostě nezaměnitelný.

Stříbrnou příčku opanovala seychelská Anse Source d’Argent, která patří mezi nejfotogeničtější pláže na světě a je zároveň jedinou africkou pláží, jež se probojovala do nejbělejší třicítky.

Foto: Profimedia.cz

S tímto výhledem je vskutku těžké soupeřit. Seychely jsou jednou z nejluxusnějších plážových destinací světa, přesto tentokrát skončily druhé.

Obzvláště zajímavá je ale i třetí příčka, která je pro Čechy výrazně dostupnější než první dvě bílé krasavice. Bronzová se umístila pláž Marmari na řeckém ostrově Kos. Marmari se nachází ve stejnojmenném letovisku na severu ostrova a vyjma širokého pásu hedvábně jemného písku se vyznačuje i smaragdovou barvou moře, které je u pláže poměrně mělké a je tak oblíbené zejména u rodin s dětmi.

Pláž má jak organizovanou část s deštníky a lehátky, tak odlehlejší konce, kde lze nalézt větší soukromí.

Zabodovaly i Itálie, Španělsko a Francie

Na čtvrtém a pátém místě shodně skončily pláže Tropea ve stejnojmenném městě na jihu ItálieMuro na Mallorce. Město v Kalábrii se pyšní hned čtyřmi kilometry bělostných pláží stejně jako množstvím historických památek a gastronomických specialit, zatímco španělská pláž je tou nejdelší písečnou na ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Italská Tropea se pyšní hned několika kilometry bělostných pláží.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Muro je nejdelší písečnou na Mallorce.

Šestá skončila pláž Pluma na španělské Ibize a sedmá Valras na jihu Francie. Osmá se umístila italská pláž Brandinchi na Sardinii a o devátou a desátou pozici se dělí pláž na Stocking Island na BahamáchTaylor Bay na ostrovech Turks and Caicos.

Foto: Profimedia.cz

Sardinie se pyšní řadou nádherných pláží a Brandinchi je bezesporu jednou z nich.

10 nejbělejších pláží světa
1. Tulum, Mexiko
2. Anse Source d’Argent, Seychely
3. Marmari, Řecko
4. - 5. Tropea, Itálie
4. - 5. Muro, Španělsko
6. Pluma, Španělsko
7. Valras, Francie
8. Brandinchi, Itálie
9. - 10. Stocking Island, Bahamy
9. - 10. Taylor Bay, Turks a Caicos

Růžový písek, čistá voda a okolní panorama. Jaké jsou nejlepší řecké pláže

Cestování

Nejlepší písečné pláže v Chorvatsku

Cestování

Výběr článků

Načítám