Hlavní obsah

Z 50 nejlepších restaurací světa je 24 evropských. Za některými nemusejí Češi daleko

Nejlepší restaurací světa je barcelonský podnik Disfrutar. První místo získal v rámci ocenění The World’s 50 Best Restaurants, kterému se přezdívá Oscary gastronomie. V žebříčku, který tvoří celkem 50 zástupců, je silně zastoupena Evropa, která si připsala celkem 24 položek. A do některých z nich to nemají daleko ani čeští gurmáni.

Foto: Právo

Nejlepší restaurací světa je Disfrutar v Barceloně.

Článek

Vítěznou restauraci Disfrutar v Barceloně vedou hned tři šéfkuchaři - Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casanas. Server CNN uvádí, že v jejich podniku mohou strávníci očekávat kreativní a hravá jídla uvařená s naprostou technickou precizností. Španělsko má rovněž druhou nejlepší restauraci světa, je jí Asador Etxebarri v Atxondu nedaleko Bilbaa.

Třetí místo putuje do Francie, konkrétně přímo do Paříže, a to k restauraci Table by Bruno Verjus. Čtvrtá příčka náleží opětovně Španělsku a podniku Diverxo v Madridu.

Následují restaurace Maido v peruánské Limě, Atomix v New Yorku, což je tedy nejlepší restaurace v celé Severní Americe, sedmá je Quintonil v Mexico City. Osmou pozici si připsalo dánské hlavní město Kodaň s restaurací Alchemist. Deváté místo míří do Bangkoku do Gaggan Anand a Don Julio v Buenos Aires má desátou příčku.

Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy

Lifestyle

Zástupci z celého světa

Evropa s celkem 24 zástupci žebříčku jednoznačně dominuje, několikrát se opakuje Španělsko, Francie či Itálie, za dobrým jídlem si konkrétně Češi mohou dojet třeba do Berlína, kde najdou Restaurant Tim Raue. Ten získal 30. místo. Nobelhart & Schmutzig v tomtéž městě je na 43. pozici.

Foto: Profimedia.cz

Vítězný podnik funguje pod vedením hned tří šéfkuchařů.

Nejen pro Moravany může být blíže vídeňská restaurace Steirereck, která si vybojovala 22. pozici. A kdo se při cestě na jih Evropy, konkrétně do Chorvatska, zastavuje ve Slovinsku, ten by neměl minout podnik Hiša Franko v Kobaridu, který získal 48. místo.

Jinak jsou v žebříčku zástupci z celého světa, například Sézanne v Tokiu, Wing v Hongkongu, El Chato v Bogotě, Mingles v Soulu či La Colombe v Kapském Městě. Kompletní žebříček najdete zde.

10 nejlepších restaurací světa
1. Disfrutar (Barcelona, Španělsko)
2. Asador Etxebarri (Atxondo, Španělsko)
3. Table by Bruno Verjus (Paříž, Francie)
4. Diverxo (Madrid, Španělsko)
5. Maido (Lima, Peru)
6. Atomix (New York, USA)
7. Quintonil (Mexico City, Mexiko)
8. Alchemist (Kodaň, Dánsko)
9. Gaggan Anand (Bangkok, Thajsko)
10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina)

Nejlepší město pro jedlíky je Neapol. Celkem uspělo šest evropských měst

Cestování

Výběr článků

Načítám