Hlavní obsah

Yellowstonským parkem otřásl obří geotermální výbuch, turisté jej natočili

Yellowstonským národním parkem, který patří k nejnavštěvovanějším ve Spojených státech amerických a vyniká úkazy souvisejícími s tepelnou energií uvnitř Země, otřásl v úterý geotermální výbuch. Ten v oblasti Biscuit Basin poškodil cestu a vyděsil turisty, kteří se dali do běhu před zlověstně vyhlížející černou explozí.

Foto: Profimedia.cz

K erupci došlo nedaleko Sapphire Pool na snímku (ilustrační fotografie).

Článek

O události informoval server US Today News, stejně jako řada dalších amerických médií. K erupci, bezprostředně po níž nebyla hlášena žádná zranění, došlo u Black Diamond Pool (jezírka Černý diamant).

Masivní černá erupce a hromadný útěk

Na videu, jež oblétlo sociální sítě, je vidět vystřelení gejzíru tmavě zbarvené vody, bahna a kamenů, které dopadají na dřevěnou cestu vedoucí národním parkem, zatímco turisté prchají do bezpečí.

Video zachytila a na sociální síť Facebook nahrála rodina Marchových, která byla v národním parku na výletě. Vlada Marchová s manželem Stevem, dvěma dětmi a svou matkou ve společnosti průvodce výbuch natočili v podstatě náhodou. Jediným znakem, že se něco začíná dít, mělo být výraznější množství páry v oblasti, na což je upozornil průvodce.

KVÍZ: Co víte o národních parcích USA?

Cestování

Z jednoho jezírka šla pára, druhé vybouchlo

„Kráčeli jsme ke gejzíru Jewel, když průvodce ukázal na páru, která náhle vystřelila z jezírka Sapphire. Myslím, že to ještě nikdy nikdo neviděl, a doslova za moment došlo k obrovské explozi se značným množstvím kamenů z jezírka Černý diamant,“ uvedl Steve March.

Erupci popsal pro Cowboy State Daily jako houbový mrak černé vody a trosek, které vystřelily stovky stop do vzduchu.

„Průvodce nám řekl, ať běžíme. Tak jsme popadli děti a spěchali na pevnou zem tak rychle, jak to bylo možné. Poté jsme si uvědomili, že si nejsme jistí, kde se nachází tchyně. Není už tak pohyblivá a mohla být zasažena jedním z letících kamenů,“ uvedl dále March. Našli ji však nezraněnou, jen pokrytou bahnem od hlavy k patě.

Vlada Marchová do popisku na sociální síti uvedla: „Dřevěný chodníček je zničený, mámu zasáhly nějaké trosky, ale všichni jsou v bezpečí. Bylo to neuvěřitelné a jsem vděčná, že jsme naživu.“

K erupci nedošlo poprvé

Jak rychle výbuch začal, tak i skončil a brzy bylo po všem. Strážci parku dorazili na místo do pěti minut, aby vyklidili a zajistili oblast.

K erupcím Black Diamond Pool (jezírka Černý diamant) dochází zřídka od zemětřesení v roce 2006. Od roku 2016 nebylo aktivní až do letošního roku, k poslední erupci došlo 6. května.

Black Diamond Pool vznikl po hydrotermální explozi oblasti Biscuit Basin. Obvykle je plný kalně modré vody, která se vlévá do okolních tůní. Průměrná teplota vody v něm je bezmála 65 stupňů Celsia a má podobné pH jako mořská voda, dosahuje hodnoty 8,2.

Turisté v Yellowstonu sjeli z cesty a skončili rovnou v gejzíru

Cestování

Kvůli fotkám si vyšlápl k nebezpečnému gejzíru. Vysloužil si pobyt za mřížemi

Cestování

Výběr článků

Načítám