Hlavní obsah

Winston Churchill se v sobotu vrátí na hrad Veveří, oslaví tam 150. narozeniny

Brno

Někdejší britský premiér sir Winston Churchill (1874–1965), jeden z nejslavnějších politiků všech dob, se v sobotu pomyslně vrátí na brněnský hrad Veveří, aby tam oslavil 150. narozeniny. Toto někdejší sídlo moravských markrabat patřilo počátkem minulého století coby luxusní rezidence jeho příteli baronovi Maurici Arnoldovi de Forest.

Britský velvyslanec v ČR Matt Field zve na oslavy 150. výročí narození Winstona Churchilla, které se budou konat na hradě VeveříVideo: KVH "Pětačtyřicítka" Brno o.s.

Článek

Churchill proto Veveří navštívil třikrát, naposledy v roce 1908 na svatební cestě s manželkou Clementinou. „Milovníci historie se mohou těšit na scénku, v níž Winston Churchill dorazí v doprovodu Clementiny na hrad. U Veveří bude jezdit historický autobus double decker i londýnský taxík. Videopozvánku na akci nám natočil britský velvyslanec Matt Field,“ řekl Novinkám k projektu Jan Plachý z Klubu vojenské historie „Pětačtyřicítka“ Brno. Akce se koná poprvé.

Návštěvy Veveří jsou opředeny tajemstvím

Pořadatelé chtějí, aby na Veveří vznikla stálá expozice věnovaná Churchillovi. Jeho návštěvy na Veveří jsou opředeny tajemstvím. Nedochovala se totiž žádná dobová fotka či písemnost přibližující podrobnosti Churchillových návštěv. Po druhé světové válce si převzal Veveří stát a objekt byl pak v podstatě vydrancován. Mnohé z původního mobiliáře nenávratně zmizelo.

Foto: archiv KVH "Pětačtyřicítka" Brno

Na Veveří bude jezdit i tento double decker zachycující Churchilla.

„Možná nás ale některý z návštěvníků akce překvapí vzpomínkou na Winstona Churchilla vyprávěnou po generace v jeho rodině nebo nějakým artefaktem. Šance nejsou velké, ale kdoví,“ upřesnil Plachý. Churchill pobýval na Veveří v letech 1906, 1907 a 1908.

Baron de Forest sice na Moravě vlastnil četné podniky a polnosti, vystudoval ale v Británii, kde měl část jmění a často tam pobýval. Se sirem Winstonem jej pojily stejné politické názory. Churchill navštívil hrad v roce 1908 coby britský ministr obchodu. Do Brna podle dostupných informací dorazil s manželkou Clementinou vlakem, odtud je odvezl na hrad automobil.

Moravu přestrojili na křižník Belfast

Churchillovy návštěvy na Veveří připomíná na hradě pamětní deska. Sobotní akce upozorní i na jeho tvrdé postoje ve druhé světové válce vůči nacistickému Německu. Přímo v hradním areálu vznikne ležení vojáků z 1. československé smíšené brigády, které Churchill navštívil v roce 1940 s československým prezidentem Edvardem Benešem v Moreton Paddoxu.

Foto: archiv KVH "Pětačtyřicítka" Brno

Historická loď Morava přestrojená za křižník Belfast. Na horní palubě Winston Churchill.

Turistickou chloubou Londýna je přímo v jeho centru zakotvený na řece Temži historický křižník HMS Belfast, který hrál také významnou roli ve druhé světové válce. Za loď Belfast se již přestrojilo historické plavidlo Morava vozící výletníky po Brněnské přehradě.

„Takovým vtipným bonusem pro naše příznivce je tričko Winston is back!, které vyrobili designéři Jan Kubíček a Matěj Zlatev,“ doplnil Plachý. Churchill je na něm zachycen s Brněnským kolem a jezdeckou sochou moravského markraběte Jošta. Program akce najdou zájemci na sociálních sítích hradu.

Přestali pracovat, aby navštívili všechny světové památky UNESCO. Zamilovali si Brno

Cestování

V Brně opraví Měnínskou bránu. Vznikne v ní expozice o úspěšné obraně města před Švédy

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám