Hlavní obsah

Těchto pět míst v Hamburku nesmíte minout! Stačí vám půlden

Hanzovní města mají své nepopiratelné kouzlo a Hamburk rozhodně není výjimkou. První skupinka českých fandů se odsud již vrátila zpět do Česka, další tu teď přebývá a čeká na středeční zápas, zatímco poslední bude najíždět v průběhu úterka a středy, aby sledovala na Volksparkstadionu bitvu o postup s Tureckem. Pokud vám přebývá nějaká ta hodina času, zde je několik tipů, jak ji strávit a přivézt si i nějaké nefotbalové vzpomínky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Čtvrť Speicherstadt je obrovská a výjimečná zároveň

Článek

1) Speicherstadt a Chilehaus

Speicherstadt a přilehlá čtvrť Kontorhaus s domem Chilehaus (Chilský dům) je jedním velkým sdruženým zápisem do seznamu světového dědictví UNESCO (zapsáno roku 2015). Speicherstadt je krásná ukázka historického skladového systému rozkládajícího se na 300 tisících metrech čtverečních. K tomu přidejte přilehlou čtvrť Kontorhaus čítající šest obřích kancelářských komplexů, které sloužily podnikům souvisejících s přístavem. Dohromady tento komplex předvádí efekt rychlého rozvoje mezinárodního obchodu na přelomu 19. a 20. století.

Chilehaus je pak stavbou, která nenechává žádného milovníka architektury chladným. Má tvar přídě lodi a dokončena byla přesně před sto lety, roku 1924. Její stavbu kompletně zaplatil Henry B. Sloman, britský obchodník sídlící v Hamburku. Ten za čtvrtstoletí v Chile pohádkově zbohatl na těžbě chilského ledku a vrátil se do Hamburku jako jeho nejbohatší obyvatel. Stavba této budovy jej jednou provždy zapsala do historie města.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chilehaus je součástí výjimečné architektury Hamburku

2) Koncertní hala Elbphilharmonie

Budova Labské filharmonie budila rozpaky od samého počátku. Hypermoderní skleněná nástavba na historické a památkově chráněné cihlové budově? Kontroverzní zvenku, impozantní zevnitř. Víceúčelová budova hostí vyjma hotelu také dvě koncertní haly a mnoho zvědavých turistů láká i v době, kdy se zrovna žádný koncert nekoná. Zajímavá ukázka odvážné architektury.

Foto: Profimedia.cz

Koncertní hala Elbphilharmonie byla otevřena teprve v roce 2017

3) Přístavní mola St. Pauli

Když dorazíte do Hamburku a uslyšíte výraz Landungsbrücken, jde právě o přístavní mola St. Pauli. Vlastně skoro nikdo jim neřekne jinak. Nachází se na břehu Labe mezi spodní částí přístavu a ikonickým rybím tržištěm (Hamburger Fischmarkt) založeným už roku 1703. Uskupení celkem deseti pontonů měří bezmála 700 metrů a je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí ve městě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

St. Pauli Landungsbrücken neboli mola v St. Pauli jsou nejkrásnější brzy ráno, bez jakýchkoliv davů

4) Hamburská radnice

Obyčejná radnice, řeklo by se. Poté, co roku 1842 obrovský požár zničil starou radnici a velké množství dalších budov, byl Hamburk více než půl století bez radnice. Její výstavba započala v roce 1886 a dokončena byla až o 11 let později. Netřeba si však stěžovat na lenost jejích stavitelů. Považte, že má neskutečných 647 pokojů. A až se budete na náměstí zamýšlet, z jakého materiálu je ona úchvatně zelená střecha… ano, měď je správná odpověď.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hamburská radnice má měděnou střechu

5) Reeperbahn

Snad mi nebudou chodit výhrůžné e-maily od vašich manželek, že vás svádím na scestí, ale být v Hamburku a aspoň nenahlédnout do ulice Reeperbahn, „alkočtvrti“ červených luceren, by byla chyba. Už jen kvůli tomu, že se zde nachází fanklub zdejšího klubu St. Pauli, jehož reklamní předměty jsou plné lebek a zkřížených hnátů. To přece stačí jako důvod k návštěvě, no ne?

Foto: Profimedia.cz

Nechvalně proslulá ulice Reeperbahn skýtá neřesti všeho dluhu. Rozhodně je však fotogenická. (archivní foto)

BONUS

Pokud míříte do Hamburku a chystáte se na zápas s Tureckem, vězte, že se nebudete na stadionu ani v ulicích cítit jako doma. Všude již vlají turecké vlajky a české dresy nenechávají mnozí Turci, kterých v Hamburku žije skutečně hodně, bez povšimnutí. Pokud se tak budete chtít „připravit“ na zápas raději v české atmosféře, dorazte na dostihové závodiště Trabrennbahn, kde se ukrývá Centropol Český dům s českým pivem a českými kapelami. Stadion se pak nachází necelé dva kilometry daleko, což je v rozlehlém Hamburku příjemný benefit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Český dům v Hamburku nabízí vyžití pro malé i velké fanoušky

Redakce Sport.cz po celou dobu mistrovství Evropy ve fotbale přináší veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám