Hlavní obsah

Výlet za všechny prachy. Sběr škeblí na pláži vyšel americkou rodinu draho

Rodinný výlet na pláž se pro jednu americkou rodinu proměnil v noční můru. Charlotte Russová vyrazila se svými potomky na kalifornskou Pismo Beach, kde její děti nasbíraly na 70 škeblí. Nebyly si ovšem vědomy toho, že jde o jedlý druh, a nikoli o prázdné lastury. Ženě proto ve schránce přistála pokuta na 88 tisíc dolarů, což jsou takřka dva miliony korun. Dohra ale nakonec nebyla tak dramatická.

Foto: Profimedia.cz

Sběr plážových „suvenýrů“ se nemusí vyplácet (ilustrační foto).

Článek

Ke sběru lastur si rodina Charlotte Russové nevybrala nejvhodnější místo – pláži Pismo Beach se přezdívá světové hlavní město jedlých škeblí. Žena ani její děti si toho však nebyly vědomy, a tak vesele sbíraly to, co považovaly za obyčejné prázdné mušle. Za sběr jedlých škeblí bez rybářské licence nakonec rodina vyfasovala pokutu od úřadu dohlížejícího na ochranu mořského života a divoké přírody, informuje server New York Post.

Navzdory prvotní astronomické částce srazil soud pokutu na 500 dolarů, tedy zhruba 11 tisíc korun. „Jsem z toho smutná a deprimovaná. Úplně to zruinovalo náš výlet,“ uvedla žena. Doplnila však, že je pro ni i její ratolesti tato zkušenost cennou lekcí.

„Děti už vědí, že na pláži nemají na nic sahat. Také jsem jim vysvětlila, jaký je rozdíl mezi jedlou škeblí a obyčejnou lasturou,“ řekla Russová a v nadsázce dodala, že výlet na Pismo Beach byl poněkud dražší, ale jednoznačně nezapomenutelný.

V roce 2023 se soud musel zabývat celkem 58 případy nepovoleného sběru jedlých škeblí na Pismo Beach. Tučné pokuty jsou podle úřadu zcela namístě, jedině tak lze dohlédnout na patřičnou ochranu měkkýšů.

Jinde pokuty i za lastury

Zatímco na kalifornské Pismo Beach je zakázáno sbírat jedlé škeble, jinde ve světě padají pokuty i za prázdné lastury, oblázky či písek. Velmi tvrdě v tomto ohledu jedná například italská Sardinie, která bez milosti trestá právě sběr písku. Mušle či úlomky korálů si ale turisté nepřivezou ani z Egypta či Turecka.

V Británii zase trestají sběr oblázků. Ten totiž může přispívat k rychlejší erozi pobřeží. Před lety jistý turista v hrabství Cornwall odnesl několik kamínků, které pod pohrůžkou žaloby nakonec vrátil. Peněžitému trestu sice unikl, ale třeba v Cumbrii musejí pravidelně návštěvníkům připomínat, že za sběr oblázků či lastur hrozí podle zákona o ochraně pobřeží pokuta ve výši až tisíc liber, což je přes 29 tisíc korun.

Sběr oblázků a lastur? V britském hrabství za něj hrozí tisícilibrové pokuty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám