Hlavní obsah

Vyhnou se válce a ještě se naučí vařit pad thai. Thajsko jde na ruku Rusům

Thajsko si nyní turisté budou moci užívat výrazně déle, než tomu bývá u klasických dovolených. Nové vízum je primárně zaměřeno na všechny, kteří mohou pracovat na dálku, nabízí ale i další nevšední možnosti, jak si pobyt v zemi legálně co nejvíce prodloužit. A na první dobrou je tak trochu jasné, na koho je tato novota směřována nejvíce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Do Thajska na pět let? Nyní je to až překvapivě snadné.

Článek

Žádost o nové vízum, Destination Thailand Visa (DTV), vyjde podle CNN na 10 tisíc bahtů (6507 korun) a její schválení umožní cizincům a jejich rodinným příslušníkům zůstat v Thajsku až 180 dnů v kuse. Poté musí zemi dočasně opustit a při opakovaném vstupu se zase počítá od nuly do 180. A tak pořád dokola po dobu až pěti let.

V praxi to nejspíš bude fungovat tak, že postačí nechat si orazítkovat pas, přejít hranici, dát si kávu třeba v Kambodži, Laosu nebo Malajsii a po jejím dopití se zase vrátit na dalších 180 dnů zpět.

Každý, kdo by chtěl o prodloužený pobyt zažádat, musí prokázat, že disponuje alespoň 500 tisíci thajskými bahty (asi 325 290 korun), a připojit dokument o účelu dlouhé návštěvy. Tím je myšleno potvrzení o zaměstnání mimo Thajsko, přihláška do nějakého kurzu nebo dopis z lékařského zařízení. Jinými slovy, pokud nechcete z Thajska pracovat na dálku, můžete zůstat déle, abyste se naučili thajský box, vařit místní speciality nebo absolvovali lékařský zákrok.

Khao Lak: Ospalé rodinné letovisko, kde už tsunami nikoho neděsí

Cestování

Podpora thajské ekonomiky přijde Rusům vhod

Nová opatření zaměřená na podporu cestovního ruchu a tamní ekonomiky vstoupila v platnost v polovině července. Thajská vláda zároveň rozšířila seznam zemí, jimž umožňuje bezvízový vstup pro turisty a krátkodobé podnikání, z 57 na 93. Délku krátkodobého pobytu pak prodloužila z 30 dnů na 60. Počet zemí, jejichž občané mají nárok na vízum, též vzrostl, z 19 na 31.

Češi pro krátkodobý vstup do Thajska víza nepotřebují. V Thajském království mohou bezvízově strávit až 60 dní.

Thajská vláda oficiálně schválila prodloužení dočasného osvobození od vízové povinnosti pro ruské občany při pobytech nepřesahujících 60 dnů v dubnu. Jeho účinnost však byla pouze od 1. května 2024 do 31. července 2024. Bezvízová politika začala pro Rusy platit v listopadu 2023. 

Covidem pomlácená thajská ekonomika z tohoto typu turistů samozřejmě obrovsky těží. Jen během loňského roku Thajské království navštívilo 1,61 milionu ruských turistů, což je nejvíc ze zahraničních turistů vůbec, mimo asijské země. Notná porce z nich pak v zemi pobývá dlouhodobě. To mělo Thajsku vydělat 8,4 miliardy bahtů (5,474 miliardy korun).

Rusové milují Phuket. A není to bez problémů

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před rokem dokonce zavítal do Phuketu kvůli slavnostnímu otevření nového konzulátu, který se má vypořádávat s tím, jak ruští turisté více a více zahlcují Thajsko. Jen za první tři měsíce letošního roku přiletělo na mezinárodní letiště v Phuketu 366 095 Rusů, což je skoro stoprocentní meziroční nárůst. Toto číslo navíc nezohledňuje ty turisty, kteří přistanou v Bangkoku a poté do Phuketu, „ruského hlavního města Thajska“, přejedou po zemi. To s sebou ale nevyhnutelně přináší i vlnu nejrůznějších problémů.

Foto: Profimedia.cz

Phuket je u Rusů velmi oblíbený.

„Rusové a Thajci jsou velmi rozdílní. Rusové tak často nerozumí thajskému právu a kultuře. Někdy dokonce porušují zákon a neuvědomují si, že tu také máme své muže zákona,“ uvedl šéfinspektor turistické policie v Phuketu Akachai Siri. Množí se pak události jako ta březnová, kdy ruská turistka na ostrově Koh Phangan pokopala těhotnou Thajku kvůli tomu, že ji požádala, aby se před vstupem do jejího obchodu zula jako všichni ostatní.

Obdobné případy pak samozřejmě, recipročně, vyvolávají odpor místních vůči rusky mluvícím turistům, ale částečně i vůči turismu obecně. Nával movitější klientely navíc vše rapidně zdražuje i pro místní obyvatele, kteří rázem přestávají pohlížet na turismus tak pozitivně, jak tomu bylo dříve. A až začne proslulá thajská přívětivost mizet, bude už na řešení pozdě.

Jak Pláž zničila pláž

Cestování

Turistický poplatek za vstup do Thajska? Nebude, ubezpečil premiér

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám