Hlavní obsah

Vybrat si před letem správné jídlo je stejně důležité jako zabalit pas

3:35
3:35

Poslechněte si tento článek

Cestovní doklady a peníze jsou nejen tím nejdůležitějším, ale teoreticky i jediným opravdu nezbytným vybavením na cesty. Australská expertka na cestování ale na stejnou úroveň jako cestovní pas klade i výběr pokrmů zkonzumovaných před letem. Proč je to, co si dáte k jídlu před nástupem do letadla, tak zásadní? A kterým potravinám se určitě vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Mnohé ovoce a zelenina, mající přínosné zdravotní účinky, jsou před letem nevhodnou volbou.

Článek

Rady, jak na zdravé stravování, když se chystáte vydat do 10 000 metrů nad mořem, zveřejnil server Daily Mail a jejich autorkou je australská expertka na cestování Jessie Chambersová z Global Work and Travel.

„Létání ovlivňuje tělo mnoha různými způsoby, obzvláště co se týče zažívání. Změny tlaku v kabině letadla mohou způsobit rozpínání plynů v trávicím sytému, což vede k nadýmání, diskomfortu, a dokonce i nevolnosti. Vybrat si správné jídlo před letem je stejně důležité jako zabalit pas,“ uvedla Chambersová, pro kterou je cestování prací i koníčkem.

Co vynechat a proč

Kterým pokrmům je tedy lepší se před letem vyhnout? Především fazolím, brokolici, cizrně, květáku a zelí. Přestože jsou důležitou součástí zdravé výživy, patří mezi nadýmavé potraviny. Což se během letu ještě zhorší. „Tyto potraviny fermentují ve střevech, což může ve vzduchu způsobit nepříjemné nadýmání.“

Stopku expertka vystavila i oblíbeným svačinkám zpříjemňujícím mnoha turistům let, perlivým nápojům a alkoholu. „Brambůrky, zpracované maso a další průmyslově zpracované potraviny jsou plné sodíku, což zhoršuje dehydrataci a vede k zadržování vody. Recyklovaný vzduch v kabině je už tak velmi suchý a slané svačinky způsobí, že se budete cítit ještě více zpomalení a nateklí,“ vysvětlila Chambersová.

Bublinky v sycených nápojích jsou pak ve vzduchu podle expertky zrychlenou jízdenkou k nadýmání: „Doslova polykáte vzduch a zachycený plyn nejde nikam, kde by to bylo příjemné.“

Zhoršit situaci může jediný drink i jablko

Podobný efekt podle ní mají žvýkačky, které jsou pro mnohé oblíbeným nástrojem při boji s vyrovnáváním tlaku v uších. Rovněž způsobují větší polykání vzduchu a je snadné to s nimi přehnat. A nedoporučení platí i pro alkohol. Obzvláště na delších letech může pocit nafouknutí zhoršit i jediná sklenička.

Nepříliš vhodná je i další skupina potravin se specifickými, obtížněji stravitelnými druhy cukrů jako fruktóza, laktóza, fruktany, galaktany a polyoly.

„Jablka, hrušky a peckové ovoce obsahují cukerné alkoholy a vlákninu, která může způsobit zažívací problémy,“ říká Chambersová a doporučuje raději banány nebo citrusy.

Dobře v hodnocení nedopadlo ani pečivo a smažená jídla. Vhodnou variantou je naopak grilované či pečené kuře a restovaná zelenina nebo lehký zeleninový salát.

Vyjma vhodné stravy nezapomínejte pravidelně pít neperlivou vodou před nástupem do letadla i po celou dobu na palubě, abyste byli dostatečně hydratovaní. A kdykoli je to jen trochu možné, procházejte se uličkou, abyste „věci udrželi v pohybu“, radí odbornice.

Výběr článků

Načítám