Hlavní obsah

„Všichni turisté jsou bastardi!“ Obyvatelé Mallorky blokovali vstup na vyhledávanou pláž

Ke svéráznému protestu se odhodlali obyvatelé Mallorky, když zablokovali turistům přístup na jednu idylickou pláž. Část z více než 200 místních aktivistů plochu obsadila, zatímco ostatní všemožně odháněli rekreanty už na silnici. Někteří z účastníků blokády měli na sobě tričko s nápisem „Všichni turisté jsou bastardi“.

Foto: Profimedia.cz

Idylická pláž Caló d'es Moro na jihu Mallorky

Článek

Protest se odehrál minulou neděli u malebné, jen pár desítek metrů dlouhé pláže Caló d'es Moro na jižním pobřeží ostrova. Idylické zákoutí vyhledávají nejen lidé, kteří se chtějí koupat, ale i fotografové.

Návštěvníci, kteří na místo zamířili, byli zmateni, když spatřili velké transparenty s hesly „Obsazujeme naše pláže“ nebo „Už toho bylo dost“. V sezoně se na Caló d'es Moro a do sousedící zátoky Cala de s'Almunia denně vydávají na čtyři tisíce turistů s 1200 auty.

„V minulosti jsme dovolili, aby turisté obsazovali naše pláže. Dnes se turistům děje přesně to, co jsme my prožívali před dvaceti lety,“ vysvětlil aktivista Amadeu Corbera. „Prostě nenajdou volné místo. Přesně jako jsme jej často nemohli najít my domácí,“ dodal.

Když v neděli po poledni příliv pláže chtivých návštěvníků zesílil, začali demonstranti provolávat heslo „Pryč s turisty!“.

„Jděte, jděte, jděte odsud,“ volala na příchozí jiná aktivistka. Další demonstrant zmateným a nespokojeným rekreantům vysvětloval, že „na jeden den si tuto pláž užijeme my“, a pokynul jim, aby se vzdálili.

Někteří demonstranti drželi transparent s nápisem „Dejte si na nás pozor, jsme naštvaní“, zatímco jiní protestovali v bílých tričkách s nápisem „Všichni turisté jsou bastardi“, uvedl server Daily Mail.

Museli zasáhnout policisté

Přímo na pláži se účastníci demonstrace pošklebovali a tleskali, když viděli, jak znechucení turisté, kteří se sem dostali ještě před protestem, balili svá zavazadla a plahočili se do kopce, aby pláž opustili.

Když hrozilo, že se situace ještě více vyhrotí, přijeli na místo policisté. Nainstalovali bariéry, aby účastníky protestu a turisty oddělili. Některé demonstranty strážci pořádku podle deníku Bild legitimovali, načež je vyzývali, aby svinuli transparenty a akci ukončili.

Pořadatelé protestu byli nicméně spokojeni. „Dobyli jsme nazpět Caló d'es Moro, bylo to kouzelné. Teď vás vyzýváme, abyste nám pomohli získat nazpět všechny pláže na Mallorce,“ uvedli v prohlášení na sociálních sítích.

Další aktivistická skupina s názvem „Méně turismu, více života“ mezitím vyzvala k velkým demonstracím proti nadměrné turistice na všech Baleárských ostrovech. Ty se mají odehrát v pátek.

Na Mallorce zatkli turisty, kteří rozpoutali v restauraci extrémně násilnou potyčku

Cestování

Výběr článků

Načítám