Hlavní obsah

Voňavá exotika? Omán je nečekaným oblíbencem mnoha Čechů

S nástupem podzimu a se zimou na dohled začíná velké množství lidí pokukovat po možnostech, kam se během chladnějších dnů alespoň na týden vypařit. V posledních pěti až deseti letech si mnoho fanoušků nasbíral Omán. Není tak ničím výjimečným spatřit na plážích v Salále české turisty, kteří se vracejí na stejné místo již mnoho let.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláže na jihu Ománu nejsou přecpané.

Článek

Ještě na počátku století byla Salála jen rybářským městem s několika většími hotely, o kterém vědělo pouze pár Čechů. I tak ale bylo necelých 150 000 obyvatel bezmála dvacetkrát více, než tam žilo o 20 let dříve. Roku 1980 byla Salála osmitisícovou vesnicí, kam jezdili na dovolenou maximálně tak Ománci z hlavního města Maskat.

Foto: Profimedia.cz

Jižní pobřeží v okolí Salály je velmi poklidné.

Dnes už tuto jižní část země pohání turismus a ze Salály je bezmála půlmilionové město. To je však příjemně rozprostřené po pobřeží, a tak máte stále pocit, že je oblast poměrně klidná. Výlet do samotného centra Salály, provoněného kadidlem, však rozhodně stojí za to.

Voňavý poklad dostal dnešní Omán na mapy

Kadidlo bylo hlavní komoditou této oblasti už v době prvního tisíciletí před naším letopočtem. I dnes zde můžete nakoupit to vůbec nejkvalitnější kadidlo na světě. Nazelenalé slzičky kadidla hodžári (Boswellia sacra) mají vícero využití. Sytě pryskyřičná vůně přímo vybízí k využití jako vykuřovadlo. To také dělají mnozí prodejci, kteří touto vůní lákají turisty ke svým stánkům.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kadidlo seženete v Ománu za neskutečné ceny. Kilové balení přitom většině lidí vystačí opravdu nadlouho.

Když si však nakoupíte to nejkvalitnější, můžete je využít i jinak. Stačí hodit slzičku do džbánku s vodou a hodinu počkat. Kadidlo uvolní do vody éterické oleje a drobně ji zakalí. Podle místních je takto ochucená voda nejen chutná a osvěžující, ale také léčivá. Místní pak kadidlo cucají v ústech kvůli jeho antiseptickým účinkům. Pozor však na to, že je skutečně silné a chuťově výrazné. Začínejte tak se svou léčbou dle starověkých zvyků opatrně.

Za jídlem

Do Ománu se však rozhodně nevyráží mlsat kadidlo. Ománská kuchyně je víceméně tradiční arabskou kuchyní se všemi specialitami, které k tomu patří. Ti z vás, kteří rádi a štědře používají koření, si však jistě všimnou i jistých vlivů perské či indické kuchyně. Není to žádná náhoda. Díky kadidlu vedla přes tuto oblast čilá obchodní stezka již před dvěma a půl tisíci lety a ne náhodou se jí přezdívalo kadidlová. Končila v Damašku a Gaze, velbloudí karavany pak potřebovaly na překonání 3400 kilometrů dlouhé trasy zhruba sto dní.

Foto: Profimedia.cz

I v dnešní době je Omán vhodným místem pro nákup čerstvých koření.

Ománská kuchyně tak tedy není jen o šavarmě a grilovaném jehněčím mase. Díky dostatku čerstvého a kvalitního koření je dnes asi nejikoničtějším ománským pokrmem jídlo zvané majboos. Představte si šafránovou rýži ochucenou šťávou z pikantního pečeného kuřete, přičemž v jídle nejde nepoznat výraznou příchuť kardamomu. Pokud máte za to, že vám tento pokrm něco říká, možná se nepletete. Jde totiž o obdobu pokrmu kabsa, typického pro Saúdskou Arábii.

Za přírodou

Proti Saúdské Arábii však Omán oplývá větší porcí zeleně, přinejmenším tedy v oblasti okolo Salály, která se v létě od června do srpna rozzáří všemi odstíny zelené. Na vině je monzun, který tu nazývají charíf. Právě v tomto období, kdy zde o českého turistu nezavadíte, je Salála extrémně populární u turistů ze Saúdské Arábie. Tam jsou totiž v té době nesnesitelné teploty, zatímco Salála se topí ve vlahé mlze a zkrápí ji déšť, který v oblasti oživuje vodopády. Ty zůstanou aktivními ještě mnoho měsíců po konci charífu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bezprostřední okolí Salály nabízí mnoho zajímavých míst pro výlety.

Je to tak právě začátek zimní sezóny, který umožňuje poznávání místní oblasti plné nádherných jezírek a vodopádů v plné kráse. Právě tehdy začínají české cestovní kanceláře vypravovat do Salály chartery, přičemž v letadle strávíte jen zhruba něco okolo šesti hodin. Pokud by vás zajímalo, co stojí za to během dovolené v Salále podniknout, chvíli bych s odpovědí váhal. Za prvé proto, že jsem v oblasti zatím strávil celkem jen dva týdny, a za druhé kvůli tomu, že možností je více.

Za historií i podvodními krásami

Pokud vás trochu zajímá historie, doporučil bych vám krátký výlet k pozůstatkům starověkého města Sumhuram. To je koneckonců i na světovém seznamu dědictví UNESCO, právě díky obchodu s kadidlem. Ještě dnes najdete uprostřed ruin kadidlovník, který místu dominuje, jako by naše věky ještě nezapočaly.

Klasickým výletem je pak jízda do dun na západ slunce. Pravdou je, že není poušť jako poušť. A i pokud jste už zažili západ slunce v poušti, Omán vás asi překvapí. Místní duny jsou opravdu vysoké a odstín písku je v podvečerních hodinách podmanivý. Pokud navíc natrefíte na trochu odvážnějšího místního řidiče (a mnoho z nich je mimochodem bývalými členy armády), tak si užijete značnou porci adrenalinu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Písečné duny nejsou sice přímo u Salály, na výlet k nim vám ale bohatě postačí půlden.

Každý však ale jistě chápe, že se do exotiky jezdí za mořem. To, které oplachuje břehy Salály, bývá nadprůměrně teplé. Navíc v něm žije mnoho podmořských živočichů, které chcete sledovat s potápěčskou maskou na obličeji. Šnorchlovací a potápěčské výlety jsou tak něčím, co jistě nemůžete v této destinaci vynechat, pokud máte o tuto oblast alespoň sebemenší zájem. A když tak sečtete jedno s druhým, vaše dovolená uteče rychleji, než lusknete prsty a řeknete „Majboos“…

Související témata:

Výběr článků

Načítám