Hlavní obsah

Vlak s barem, kde se tančí a zpívá, přibližuje kulturní zvyky oblíbené provincie

Cesty vlakem jsou obvykle vnímány pouze jako forma přepravy z místa A do místa B. V Číně na to ale jdou trochu jinak. Dvoupatrový turistický vlak, který jezdí v provincii Jün-nan na jihu Čínské lidové republiky, má za úkol turisty i pobavit a vzdělat v tradicích tamějších etnik. Značka: bar na palubě nesmí při lidové zábavě chybět.

Dvoupatrový vlak v Číně láká turisty na kulturní zážitekVideo: AP

Článek

O vlaku, který v Číně plní jak dopravní, tak i zábavnou a vzdělávací funkci, informovala agentura AP, která rovněž zveřejnila video, jak taková jízda v něm vypadá. Zvenku působí dopravní prostředek zcela standardním dojmem, po vstupu ale už samotné malované závěsy dávají tušit, že nepůjde o sterilní jednobarevnou jízdu.

Pestrobarevná kultura, nebo kýč?

V hromadném kupé to jiskří, bliká a hýří barvami i rytmy. Stolky zdobí typická keramika, nad hlavou se pohupují textilní dekorace a sedadla pokrývají tkané koberce. Obsluha vlaku je oděna do různých etnických kostýmů a ve volných chvílích cestující baví zpěvem i tancem.

Že nejde jen o „šaškárnu“ bez kulturního přesahu, dokládá skutečnost, že personál se podle lokálních etnik nejen odívá, ale také mluví jejich jazyky, aby cestujícím pomohl skutečně proniknout do jejich tradic.

V Číně vylepšili tamní nejvyšší vodopád. Napájí ho potrubím

Cestování

Netradiční vlak čínské společnosti jezdí v noci mezi metropolemi Kchun-ming, jež je hlavním městem provincie Jün-nan a zároveň jejím ekonomickým, kulturním a turistickým centrem, a Li-ťiang, která je díky své historické čtvrti součástí světového dědictví UNESCO.

Během dne pak vlak spojuje Li-ťiang s Ta-li, dalším historickým městem oblíbeným u turistů kvůli četným památkám, jako jsou známé Tři pagody.

„Ve vlaku máme bar a talentované členy posádky. Každou noc využíváme svůj volný čas k předvádění etnických písní a tanců pro pasažéry. Během vystoupení zapojujeme i cestující. Ve vagonech jsou malby, barevné střapce a ubrusy s prvky etnických skupin,“ uvedl Feng Nan-Ťing z vedení vlakové společnosti s tím, že cestující díky tomu mohou doopravdy pocítit pestrou kulturu provincie Jün-nan.

Spolucestující zamkly plačící batole na toaletě letadla

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám