Hlavní obsah

V Praze můžete ochutnat víno z Moravy i ze sousedství. Kam v metropoli letos na vinobraní

Léta páně 1358 Karel IV. nakázal na všech svazích hor obrácených k poledni na 3 míle kolem Prahy založit vinice. Drahná léta tuto krásnou tradici už připomínalo jen jméno Královských Vinohradů, ale v posledních letech zažívá pražské vinařství opět vzestup. Stále je však jen část pražských vinobraní věnována místní produkci, většina jich utužuje pražsko-jihomoravské vztahy. Kde si užít oslavy úrody a léta s náležitou vážností, přinášíme v přehledu těch nejzajímavějších vinobraní v metropoli i hned u ní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

1. Trojské vinobraní

  • 7. 9. 2024

Jako v Itálii si připadá návštěvník Trojského zámku, stavby jak vystřižené z Apeninského poloostrova. V zámeckých zahradách se v sobotu 7. září od 11:00 zahájí slavnosti plné vína, hudby a zpěvu, ale také workshopů a prohlídek zdobených interiérů. Součástí vinobraní je i dětská zóna s bohatým programem. Vstup je zdarma, degustační skleničku pro ochutnávky zakoupíte za 100 Kč. A kdo by se nemohl Troji nabažit, bude mít o týden později na vinici svaté Kláry možnost ochutnat domácí produkci.

2. Vinobraní na Pražském hradě

  • 7.–8. 9. 2024

O prvním zářijovém víkendu se v Královských zahradách otevřou brány mezi 11 a 18 hodinou, aby přivítaly milovníky tichých vín, burčáků a regionálních potravin. A kdo chce ještě něco čerstvějšího než burčák, bude mít možnost ochutnat čerstvě vylisovanou šťávu přímo z repliky historického lisu. Hudební program i zábava pro děti je připravena. Vstup je zdarma, na ochutnávku se platí vstupné 120 Kč.

Startuje sklizeň hroznů. Ke ztrátám z mrazů se přidají špačci

Ekonomika

3. Vinohradské vinobraní

  • 13.–14. 9. 2024

Pro dlouholetou rekonstrukci Náměstí Jiřího z Poděbrad se tradiční akce letos z Královských Vinohrad přesune na Žižkov pod televizní věž, do Mahlerových sadů. Rodinná vinařství z Čech i Moravy budou doplněna specialitami z Maďarska, Tyrolska i Třeboně. V pátek 13. září v 13:30 akci zahájí kapela Hrajeto, v sobotu 14. září v 11:00 Cimbálová muzika Dušana Kotlára. Děti se budou moci podívat na divadélko nebo si vyzkoušet výtvarnou dílnu. Vstup je zdarma.

4. Vinobraní svaté Kláry v Botanické zahradě Praha

  • 14.–15. 9. 2024

Burčák, vynikající domácí vinaři, hudba i jídlo – to je na takové akci samozřejmostí. Jenže ve Vinici svaté Kláry můžete okusit i terroir pražských vinic. Že lze ochutnat víno z keříků, které jsou hned před návštěvníky, má i tu výhodu, že je pro ně připravena i exkurze o pěstování a zpracování révy. A protože je akce v režii Botanické zahrady Praha, bude přítomen i stánek s biologičtější vinnou osvěto, například se zájemci mohou dozvědět, jak vypadá réva pod mikroskopem. Vstupné je 250 Kč na místě nebo 230 Kč v předprodeji, jeho součástí je vstup do celé botanické zahrady. Organizátor doporučuje dostatek hotovosti pro stánky.

5. Vinobraní na Grébovce

  • 20.–21. 9. 2024

Vinobraní na Grébovce se neodehrává jen na Grébovce. V pátek 20. září ve 14:00 je akce zahájena na náměstí Míru a pokračuje zde celý den. Do Grébovky samotné se přesune v sobotu 21. září. Zdejší zahrada plná romantických architektonických prvků bude plně využita zejména tím, že se umělá jeskyně, grotta, promění ve skalní vinařskou vesničku pro degustační část akce. V Grébovce, neboli oficiálně Havlíčkových sadech, se víno pěstovalo i za nejtemnějších časů pražského vinařství a je zajímavá nejen lokálním vínem, ale i tím, že zdejší vinobraní můžete pojmout jako piknik. Vstup je zdarma.

6. Vinobraní na Náplavce

  • 27.–28. 9. 2024

Oblíbená gastro promenáda Pražanů se v časech babího léta ještě stane místem slavnosti burčáku a i těch odleželejších hroznů. Akci pořádá organizace Festival jak víno, která se snaží o propojení domácích a zahraničních vinařů s kvalitní gastronomií a hudbou. V podobném duchu se o týden později odehraje na nedalekém Střeleckém ostrově Velká Říjnová Degustace, takže kritický přelom léta a podzimu nemusí být zase tak špatný. Vstup na obě akce je 100 Kč.

Další vinobraní blízko Prahy

7. Roudnické vinobraní

  • 7. 9. 2024

Říp na dohled, malebný zámek a úrodná krajina. Kromě burčáku a vína na zámku v Roudnici najdete dvě stage plné hudby, kde vystoupí Hradišťan, Olympic, Vltava a další. Jako doprovodná akce na náměstí budou vystavena historická vozidla. Základní vstupné činí 300 Kč.

8. Mělnické vinobraní

  • 20.–22. září

Historický průvod s Přemyslem Otakarem II., Karlem IV., Eliškou Přemyslovnou a pak rovnou na Wohnouty, PSH nebo Marpa. Mělník vinobraním prostě žije. K hudbě a pití proběhne celá řada doprovodných akcí, vyhlídkové plavby a speciální prohlídky. Děti budou mít nejen svůj program a historický kolotoč, ale i vlastní stage. Vstupenka na všechny tři dny stojí 400 Kč.

9. Karlštejnské vinobraní

  • 28.–29. září

V ryze středověkém duchu proběhne vinobraní na Karlštejně. Pištci, trubači a hudebníci se rozezvučí, rytíři se proti sobě v klání rozeběhnou a návštěvníci budou hodovat moku domácímu i tomu z dovozu. V sobotu večer je akce zakončena stylovým loučovým průvodem. V sobotu vstupenky stojí 250 Kč, v neděli 200 Kč.

Na jižní Moravu za hudbou, historií a především vínem. Kdy a kde se letos koná vinobraní

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám