Hlavní obsah

Více koček než lidí. Z japonského ostrova je turistický evergreen

Kočky byly posvátné v Egyptě, ale neodmyslitelně patří i k japonské kultuře. Není proto překvapením, že právě v zemi vycházejícího slunce mají ostrov, na kterém malé šelmičky značně převyšují lidskou populaci. Ostrov Taširodžima je díky tomu vyhledávanou turistickou atrakcí. Značka: mazlení povoleno.

Foto: Profimedia.cz

Koček je na Taširodžimě přes sto.

Článek

Kočky jsou v Japonsku symbolem štěstí. Možná si vybavíte slavnou sošku maneki-neko, kočičku s mávající packou, která má majitelům přinést bohatství. Kývající se tlapka je gestem pozvání.

Stejné vábení pociťují i návštěvníci ostrova Taširodžima, který se nachází při severovýchodním pobřeží největšího z japonských ostrovů Honšú. Koček tu žije přes sto, místních je o zhruba polovinu méně, uvádí server Independent.

Mají tu i svatyni

Legenda praví, že obyvatelé se tu dříve věnovali hedvábnictví a kočky jim pomáhaly s odháněním a likvidací krys. Hlodavce zkrátka držely dál od kokonů bource morušového. Domestikované šelmy si ale pro jejich pověst oblíbili i rybáři, kterým prý přinášely štěstí a zajišťovaly větší úlovek. Někteří podle jejich chování i předvídali počasí.

Dokonalá symbióza, chtělo by se říct. Jednoho dne pak jistý rybář omylem jednu kočku zranil, a tak se místní rozhodli jako omluvu postavit pro čtyřnohé společnice celou svatyni. Ta je dnes jedním z lákadel ostrova.

Turisté sem ale přijíždějí zejména za mazlením, většina koček je na návštěvníky zvyklá a nechá se hladit a drbat. Na Taširodžimě se nachází i několik kočičích kaváren a hostinců, naopak tu lidé nenajdou půjčovnu aut. Ostrůvek je totiž natolik malý, že ho lze projít pohodlně pěšky.

Po zavíračce ani krok. Vstup na japonskou horu Fudži omezí brána

Cestování

Už žádné saké na ulici. V Tokiu zakážou pití alkoholu na veřejnosti

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám