Hlavní obsah

Ve Švédsku si pochutnávají na banánové pizze s kari

Jako by pizza Havaj s ananasem nebyla pro vyhlášenou italskou kuchyni už dost velkou ranou. Se stále vzrůstající oblibou sociálních sítí vyplouvají na povrch i další „gastronomická zvěrstva“. Ve Švédsku si kupříkladu pochutnávají na pizze s banány a kari. Nejde navíc o nejnovější vymyšlenost influencerů. Banánovou pizzu už Švédové konzumují hezkou řádku let.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušeli byste pizzu s banány?

Článek

O pro mnohé nepředstavitelné příchuti oblíbené italské pochoutky informoval server Daily Mail. A přestože neexistuje oficiální datum vzniku banánové pizzy s kari, její historie pravděpodobně sahá až do 60. let minulého století.

Švédové se o polynéské chutě reprezentované exotickým ovocem jako banán a ananas začali zajímat po druhé světové válce. A právě v 60. letech se v zemi začal k večeři běžně servírovat banán se šunkou. Vášeň ke kombinování ovocných chutí se slanými pokrmy postupně rostla a přes hrnce s banány na kari se dostala až k banánové pizze.

Podle Richardaa Tellströma, profesora historie gastronomie a etnologie na Stockholmské univerzitě, banánová pizza souvisí s „hledáním exotičnosti, které se po válce v Evropě odehrávalo“.

Gdaňsk má v rukávu několik es

Cestování

Švédská banánová pizza je obvykle ochucena kari a nechybí na ní jak šunka, tak často ani ananas. Diskuze o nevšedním jídle se nedávno rozběhla i na sociálních sítích. Uživatel 0hip z Redditu ji hodnotil jako překvapivě dobrou: „Banány přípravou ztratí něco ze sladkosti a zkaramelizované s kari chuťově skvěle fungují.“

Přispěvatel bananatkk ze sociální sítě X ale uvedl, že banánová pizza byla asi jedním ze tří nejhorších jídel, která v životě ochutnal.

@seemagetsbaked

Would you put BANANAS on pizza?? #bananapizza #sweden #swedishfood

♬ Lago dei cigni - Rocco Todeschini

Další přispěvatelé většinou psali, že banánová pizza není tak špatná a že hlavní je zkoušet nové věci a chutě.

Na banánové pizze si kromě Švédů pochutnávají i mlsouni v Brazílii, jen na ni místo kari sypou skořici. Banánová varianta však není jedinou kontroverzní příchutí pizzy v severské zemi. Pozvednutí obočí ve Švédsku u mnohých vyvolává i oblíbená „kebab pizza“ posypaná ledovým salátem.

Anketa

Ochutnali byste banánovou pizzu s kari?
Určitě, zkoušet nové chutě je součástí cestování.
43,5 %
Proč ne, jiný kraj, jiný mrav.
31,7 %
Asi ne, podivným chutím se na cestách ze zdravotních důvodů spíše vyhýbám.
1,6 %
Za žádnou cenu, zní to strašně.
23,2 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Boloňské špagety a další pokrmy, které byste si v Itálii nikdy neměli objednat

Cestování

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám