Článek
Fascinující jeskyni objevili mineralogové před 20 lety v roce 1999. Sestupuje se do ní skrze bývalý stříbrný důl, uzavřený v 60. letech minulého století. Po nově vybudovaném schodišti se turisté dostanou do síně, která, ač měří pouhých osm metrů na délku a dva metry na výšku, je do posledního centimetru vyplněna velkými průhlednými krystaly.

Vnitřek jeskyně je díky krystalům velmi působivý.
Podobné útvary se podle geologa Francisca Fernandeze Ama vytvářejí miliony let. Jejich základem jsou unikající plyny, které v chladnoucích horninách vytvoří bubliny vyplněné minerálními roztoky. „Pak je zapotřebí dostatečné množství času i správné teploty, aby geoda vznikla,“ vysvětluje Amo.
Místní doufají v turisty
„V Evropě jsou tohle jediné geody svého druhu. V globálním měřítku je mnohem větší mexická jeskyně Naica, jenže leží více než 200 metrů pod povrchem, takže je nemožné ji zpřístupnit veřejnosti,“ dodal. Španělská jeskyně u Pulpí je díky tomu nejrozměrnější, kterou mohou turisté spatřit.

Do samotné jeskyně se musí projít přes bývalý stříbrný důl.
Místní doufají, že otevření do městečka přitáhne více lidí a vzniknou nová pracovní místa. Do povědomí veřejnosti se totiž Pulpí dostalo naposledy v roce 2007, když zde udělali největší salát na světě. Tento rekord jim ale před třemi lety uzmulo Rusko.