Hlavní obsah

Ve 22 letech navštívil už 190 zemí. Teď radí, kterým se vyhnout

Snad každý má pomyslný seznam zemí, které by rád navštívil. Dvaadvacetiletý Němec při svém objevování všech zemí světa postupoval podobně. Napřed vyrazil do těch, jež ho lákaly nejvíc, na konec mu tak často zbyly opravdové „perličky“. A chybí mu jich už jen pět. Nyní se rozhodl podělit o své zkušenosti s nejlepšími zeměmi i těmi nejnebezpečnějšími. A v Evropě si „černého Petra“ vytáhla Belgie.

Foto: Profimedia.cz

Luca Pferdmenges ve dvaadvaceti navštívil většinu zemí světa, zbývá mu posledních pět (archivní fotografie).

Článek

O zkušenostech mladého cestovatele Lucy Pferdmengese informoval server Daily Mail. Jelikož navštívil už 190 z celkových 195 zemí světa, má profesionální žonglér a influencer, který na cesty vyrazil už v patnácti, vskutku s čím srovnávat. Ví tak něco jak o skvělých destinacích pro cestovatele, tak i o těch opravdu nebezpečných či přeceňovaných.

Belgie zklamala

Poznávání Evropy dovršil Němec před dvěma lety, kdy na svůj dlouhý seznam zemí přidal Finsko. A ze všech nejmíň se mu líbilo v Belgii. Brusel mu v noci připadal extrémně nebezpečný a mnoho belgických měst opravdu šedivých a ošklivých.

Která města Evropy považuje za nejnebezpečnější vůbec? „Vyhněte se v noci severní části Bruselu. Ale Paříž, Londýn nebo Frankfurt na tom v noci nejsou o moc líp,“ uvedl Pferdmenges.

Lány levandule na Balkáně zhmotnily jeden z nejslavnějších obrazů všech dob

Cestování

Ve světě se pak cítil nejméně bezpečně ve venezuelském Petare, dále na Haiti, v Jemenu, Somálsku, na Papui Nové Guineji a v mnoha afrických zemích, které označil za rizikové zejména pro ženy.

Cestovatel dále doporučuje nenavštěvovat jen ty nejprofláknutější země Evropy. „Nejezděte jen do Francie, Itálie, Řecka nebo Španělska. Je tam čtyřicet dalších zemí, které stojí za prozkoumání,“ radil s tím, že byl sám překvapený, jak přehlížené jsou některé krásné státy.

Za jedny z nejvíc opomíjených zemí, ač jsou dle jeho slov krásné a levné, označil Černou Horu a Slovinsko.

Mezi nejpřeceňovanější světové země pak zařadil Egypt, Francii, Maledivy, Mauricius, Seychely a část Karibiku. „Často jsou velmi turistické a kromě hezkých pláží nemají tolik co nabídnout. Nejotravnější zemí pro turisty je podle mého názoru Egypt, Karibik je extrémně přeceňovaný, minimálně Malé Antily,“ popsal mladý Němec.

Kam vyrazit?

Mezi podceňované země, které stojí za pozornost, naopak řadí pobaltské země, Bhútán, Makedonii, Myanmar, Černou Horu, většinu zemí Latinské Ameriky, Uzbekistán a další státy střední Asie.

„Lidé obvykle zapomínají, že existují, ale často jsou mnohem zajímavější a cenově dostupnější než klasické turistické destinace. Obzvláště skryté klenoty jako Bhútán a Myanmar. Jsou neznámé, ale patří mezi nejkrásnější země světa,“ sdělil cestovatel.

Za své nejoblíbenější země pak označil Austrálii, Bhútán, Brazílii, Izrael, Mexiko, Portugalsko, Španělsko a Velkou Británii.

Nevšední zážitky

Cestování do všech světových zemí popsal jako extrémně náročné. „Prvních 100 nebo 130 zemí je obvykle hodně zábavných, můžete si vybírat, kam chcete cestovat. Ke konci vám pak zbývají jedny z nejobtížnějších zemí k návštěvě. Některé jsou drahé, jiné nebezpečné a většina z nich obojí,“ uvedl Pferdmenges.

Dodal ale, že svůj životní styl, kdy si vydělává cestováním a tvořením obsahu na sociálních sítích, by za nic nevyměnil kvůli pocitu neuvěřitelné svobody.

Nejvíc ho baví poznávání nových prostředí a kultur, přestože některé jeho zážitky opravdu nepatří mezi záviděníhodné kratochvíle. Před týdnem kupříkladu navštívil etnikum Mundari v Jižním Súdánu, kde se stal prvním turistou, jenž absolvoval jejich ranní rituál sprchování v kravské moči. Voda je totiž v oblasti vzácná a tamější hygiena je tak silně alternativní.

Jako další zábavné zážitky z cest uvedl pobyt s domorodci v deštném pralese Dominiky, noční párty v hlavním městě Mexika či pohřeb na Tuvalu.

Aby byl jeho seznam navštívených zemí světa kompletní, zbývá mu ještě odškrtnout Libyi, Mali, Palau, Súdán a Severní Koreu.

KLDR se po pěti letech otevře zahraničním návštěvníkům. Ale jen těm spřáteleným

Cestování

GLOSA: Frustrace z hord turistů v Evropě sama neodezní. Je potřeba tvrdších opatření

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám