Hlavní obsah

Včera, dnes a zítra můžete v Dubaji zažít každý den

Metropole stejnojmenného arabského emirátu je známá jako město budoucnosti. Nezapomíná ale ani na své kořeny a přítomnost je v Mekce četných „nej“ též více než fascinující. Všechno najednou si pak můžete užít ve zlaté budově, která ani po letech nepřestává fascinovat turisty, ve slavném dubajském „Rámečku“.

Dubai FrameVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Dubai Frame při návštěvě města prostě nemůžete přehlédnout. Září totiž na dálku. Zpřístupněn veřejnosti byl 1. června 2018 a ani po šesti letech fronty před jeho branami neřídnou, přestože vstupenky, začínající v přepočtu na cca 320 korunách pro dospělého, se kupují na konkrétní datum a čas.

Cílem Dubai Frame ale nebylo vytvářet rekordy ani se projít po proskleném chodníku na vrcholu, dozvídáme se v ikonické budově, cílem bylo povyprávět příběh Dubaje. Má se jednat o unikátní místo, kde lze „cestovat“ časem. V dolní části stavby čeká historie Dubaje, jak vypadala před 100 lety. Poté se výtahem cestuje do přítomnosti, kde na vyhlídkové plošině čeká současná podoba města, a nakonec se futuristickou chodbou prochází do budoucnosti. Tam čeká Dubaj, jak má vypadat za 50 let.

Úplně nejdříve návštěvníci zhlédnou výstavu o stavbě budovy. Dozví se na ní jak základní parametry, tedy že výška budovy je 150 metrů a šířka 93, tak i opravdové perličky pro zvědavce. Kupříkladu že „Rámeček“ má 48 podlaží a výtah vyjede na nejvyšší vyhlídkové patro za 75 sekund.

Zeptejte se v Dubaji na cokoli: O ramadánu, mnohoženství i zahalování

Cestování

Technicky zaměření jedinci se dozvědí i detailní informace, třeba že na vytvoření základny a „noh“ stavby bylo použito 9900 kubických metrů betonu a na celou strukturu stavby padlo 2000 tun oceli. Design fasády pak byl inspirován logem Dubajského Expa 2020.

Je zlatý, nebo není?

K pokrytí exteriéru Dubai Frame bylo použito více než 15 000 metrů čtverečních zlatého obložení. Každý panel je z nerezové oceli a je potažený dusičnanem titaničitým, aby se na povrchu vytvořil tenký film zlaté barvy.

Po vstupu projdete vodní mlhou do minulosti, zhlédnete filmy vytvořené ze starých fotografií, ilustrující obrovskou proměnu Dubaje. Ocitnete se na trhu s kořením i mezi lovci perel. A dozvíte se i perličky z let dávno minulých, třeba že ještě roce 1968 bylo ve městě oficiálně pouze 13 aut, zatímco dnes disponuje šesti dálnicemi o šesti pruzích. A leckdy ani ty nestačí.

Panoramatickým výtahem se pak dostanete do asi nejoblíbenější části expozice s výhledem na město. V ikonickém panoramatu nechybí nejvyšší budova světa Burdž Chalífa ani Věž One Za'abeel, držící světový rekord jako nejdelší konstrukce ve tvaru nosníku s nejdelším zavěšeným bazénem s úžasnými výhledy.

Ti odvážnější se mohou projít po prosklené podlaze 150 metrů nad zemí. Následuje ale ještě cesta do budoucnosti. A kde jinde by si neuvěřitelný pokrok za 50 let mohli představit lépe než tady. „Slovo nemožné totiž ve slovníku Spojených arabských emirátů neexistuje,“ zní citát šejcha Muhammada bin Rášida Ál Maktúma, premiéra a viceprezidenta Spojených arabských emirátů a emíra Dubaje.

Ještě více futuristickou Dubaj o padesát let později, plnou vznášedel a neuvěřitelných lékařských pokroků, si můžete prohlédnout v úvodním videu článku. Nebo vyrazte do emirátu a zarámujte svou představu o budoucnosti do zlata už dnes.

Nejoblíbenější destinací cestovatelů zůstává Dubaj. Praha je na 17. místě v Evropě

Cestování

Kam s dětmi v Dubaji

Cestování

Výběr článků

Načítám