Hlavní obsah

Vandalové v Americe poškodili historický památník. Vyryli do něj jména

Hned dva případy vandalismu zaregistroval v uplynulých týdnech národní vojenský park v USA. Památník Gettysburg v Pensylvánii, na jehož místě se odehrála jedna z klíčových bitev americké občanské války, se stal cílem zatím neznámých pachatelů – jedni posprejovali a poškrábali místní vyhlídkovou věž, druzí pak vyryli na nedaleký balvan svá jména. Správa památky po vinících pátrá.

Foto: Profimedia.cz

Památník připomíná jednu z nejzásadnějších bitev občanské války v USA.

Článek

Správa památky vydala v minulém týdnu prohlášení, v němž uvedla, že místní vyhlídkovou věž někdo poškodil graffiti a rytím, rytiny se ale objevily i na nedalekém balvanu. Obojí se odehrálo v rozpětí několika málo dní, uvádí server CNN.

„Sevřela se nám srdce, když byly tyto případy vandalismu nahlášeny,“ uvedla za komplex Kristina Heisterová. Doplnila, že správa měla obavy, že nápisy vyryté do kamene nepůjdou odstranit. S následky se však povedlo vypořádat.

Do balvanu někdo vyryl jména Jayce a Maddie. Ohraničovalo je srdce a také datum 13. září 2020. Heisterová poděkovala zaměstnancům, kterým se podařilo škodu napravit, a také návštěvníkům za upozornění.

Přestože vandalové nezpůsobili trvalé škody, správa vojenského památníku se stále zajímá o identitu pachatelů. „Sami to nezvládneme. Vandalismus na historických objektech a stavbách by měl zneklidňovat všechny. Každý z nás je zodpovědný za ochranu a péči o taková jedinečná místa,“ míní Heisterová.

Zámky lásky jsou problematické

CNN poznamenává, že vandalismus není v amerických národních parcích nijak ojedinělý, stejně tak není výjimkou, že správy žádají návštěvníky o pomoc při hledání pachatelů. V nedávných letech rezonoval médii třeba případ, kdy jistý Kanaďan vyryl jména do kamenů v kalifornském národním parku Joshua Tree.

Za vandalismus je v Americe považováno i věšení takzvaných zámků lásky. Přestože je mnozí vnímají jako symbol romantiky a společného pouta, v národních parcích mohou poničit přírodní útvary a klíčky odhozené do dáli pak mohou spolknout zvířata. „Láska je silná, ale naše kleště jsou silnější,“ varovala správa Grand Canyonu návštěvníky, kteří by si na jedno z nejznámějších míst USA přijeli zámeček připnout.

Nejslavnější horskou dráhu světa uzavřeli. Rozbila se uprostřed jízdy

Cestování

Výběr článků

Načítám