Hlavní obsah

V Trentinu zvolili královnu krásy, 90-60-90 nemá ani omylem

Že všechny královny krásy nejsou jen ženy a že jedna kráva ani zdaleka není jako druhá, ukázali už popatnácté v trentinském Pinzolu. Zkušení porotci v sobotním celodenním klání vybrali tu nejfešnější představitelku plemene rendena. Tradiční akci si nenechají ujít nejen obyvatelé stejnojmenného údolí, ale čím dál více se dostává i do povědomí turistů. Že se jedná o přenáramnou podívanou, se můžete přesvědčit z videa i fotogalerie.

Volba kraví královny krásy v TrentinuVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Ačkoli se turisté z celého světa díky nevšední kráse přírodního parku Adamello Brenta a skvělým podmínkám pro zimní sporty sjíždějí zejména do nedalekého vyhlášeného střediska Madonna di Campiglio, zvědavci, kteří touží poznat autentické venkovské kořeny Trentina z dob dlouho před rozvojem turismu, mají každoročně příležitost na soutěži Giovenche Rendena.

Ušatá královna Pinzola

Tradice volby kraví královny krásy v oblasti na severu Itálie sahá dlouhé desítky let do minulosti. V malebném městečku Pinzolo v 800 m n. m. se její volba na počátku září o uplynulém víkendu konala již popatnácté. Na akci se každoročně sjedou farmáři z širokého okolí a přivezou zhruba 150 uchazeček z celkem asi 1500 krav skotu rendena chovaných v údolí.

V dopoledních hodinách se koná představení soutěžících a odpoledne je za přítomnosti oficiálních zástupců slavnostně vybráno 20 finalistek. Soutěž doprovází průvod městem, v němž vyjma načančaných sudokopytnic nechybí ani pochodová kapela, mažoretky, koňské povozy a největší celebrita dne, tedy až do 22. hodiny večerní - loňská vítězka titulu. Ta je nepřehlédnutelná i díky jakémusi svatebnímu závoji a korunce. Vyfotit se s ní chce snad každý.

Autentický zážitek každým coulem

Jak moc je průvod a potažmo celá akce populární, lze na první pohled zhodnotit podle množství diváků sledujících průvod. V něm lze spatřit i rozesmáté dívky a děti v typických krojích, ukázky zacházení bičem, za něž by se nestyděli ani američtí kovbojové, i juniorní i seniorní hasiče. Dobrá nálada by se na akci niterně spjaté s identitou údolí dala krájet.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vítězka loňského ročníku soutěže

Letošní vítězkou byla v pozdních večerních hodinách korunována Giogo Isola, jejímž šťastným majitelem je Salvadei Alberto e Pietro z nedaleké vesnice Caderzone Terme. Giogo Isola si pořádný doušek slávy náležitě vychutná přesně za rok při volbě své nástupkyně. Fotku s ní bude chtít každý.

Foto: Giovenche Rendena

Vítězná kráva ročníku 2024 se jmenuje Giogo Isola.

V Pinzolu se na tuto akci sjíždí čím dál více turistů, kterým nestačí jen pozlátko luxusních středisek, ale touží navíc i po syrové degustaci podstaty zdejšího drsného, ale krásného kraje.

Když místní spatří v lidech zájem, tak by se pro jejich spokojenost rozkrájeli. A ten, kdo alespoň trochu více cestuje, ví, že to už dnes není v Evropě samozřejmost.

Na kole za tou nejlepší italskou zmrzlinou

Cestování

Sever Itálie láká na spánkovou turistiku

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám